Halep spune adio Fed Cup-ului: Competiţia îşi schimbă formatul din 2020 şi mai pierde o vedetă pe lângă Simona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halep

Există o regulă care spune că, dacă ceva nu s-a stricat, nu încerca să-l repari. Din păcate, organizatorii Fed Cup-ului sunt de altă părere.

Fed Cup 2019 a conectat întreaga Românie la tensiunea unei semifinale fantastice, la Rouen, cu Franţa. 

Chiar dacă fetele au părăsit terenul învinse în luna februarie, ele au impresionat prin devotamentul lor, dovadă şi faptul că Simona Halep, liderul tricolorelor, a jucat trei meciuri în două zile! Din păcate, începând din 2020, competiţia rezervată echipelor naţionale îşi poate goni câteva dintre vedete, în frunte cu Halep (7 WTA) şi Pliskova (3 WTA).

Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) urmează să modifice formatul competiţiei, care nu se va mai desfăşura după sistemul acasă şi în deplasare. În schimb, întrecerea va fi găzduită de un singur oraş şi va fi pe grupe, la fel ca o Cupă Mondială. 

Concret, turneul final va avea 12 naţionale, va fi găzduit în primii trei ani (2020, 2021 şi 2022) de Budapesta şi se va desfăşura pe zgură. Într-o prima fază, pentru a ajunge la turneul final, se vor bate 16 naţiuni la 7 şi 8 februarie 2020. Aici, confruntările vor avea câte cinci partide (patru de simplu, plus meciul de dublu). Cele opt învingătoare vor ajunge la turneul final, alături de finalistele de la Fed Cup 2019 (Australia şi Franţa), plus o naţională care va fi primi wild-card şi care, deocamdată, n-a fost stabilită. 

La turneul final, cele 12 echipe vor fi împărţite în patru grupe de câte trei. Formaţiile aflate într-o serie se vor înfrunta în dueluri ce vor avea câte trei partide, două de simplu şi una de dublu. Cele patru naţionale care vor câştiga grupele vor avansa în semifinalele Fed Cup. Iar finalistele ediţiei 2020 vor obţine, automat, calificarea la turneul final din 2021.

Premii de 18 milioane de dolari

Noul fomat al Fed Cup-ului va avea premii uriaşe, de 18 milioane de dolari. Din această sumă, 12 vor ajunge la jucătoare şi 6 la federaţiile naţionale.

Totuşi, nu toate sportivele privesc cu ochi bune schimbările anunţate. Prima care le-a dezaprobat a fost chiar Simona Halep. „Iubesc Fed Cup şi n-aş schimba-o niciodată. Dacă se va schimba Fed Cup, nu voi mai juca. Îmi place formatul de acum, iar dacă îl vor schimba va fi diferit, pentru că Fed Cup înseamnă să joci acasă şi în deplasare“, a anunţat constănţeanca de 27 de ani.

Iar cehoaica Pliskova i-a dat dreptate, potrivit ziare.com: „Cred că n-ar trebui să se schimbe formatul. Pentru ţările mici, cum ar fi Cehia, e ceva special. Jucătoarele abia aşteaptă să joace acasă, în faţa fanilor, pentru că nu avem multe turnee, ci doar unu. Cred că Simona are dreptate şi sunt alături de ea. Şi România are un singur turneu, iar când Simona joacă în Fed Cup se întâmplă ceva uriaş acolo. Aşa că înţeleg că pentru ea, dacă ar juca în Belgia sau în altă ţară, ar fi un sentiment diferit, nu te simţi la fel. Poate că ar trebui să se schimbe datele din calendar, dar nu competiţia în sine. Iar să joci la finalul anului e cu adevărat dificil, deoarece avem Turneul Campioanelor. Dacă schimbă formatul competiţiei, eu nu ştiu dacă voi mai juca în Fed Cup“.

5 zile va avea prima ediţie a turneului final a Fed Cup-ului în noul format, între 14 şi 19 aprilie.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite