EURO şi în România. Bucureştiul e pe lista oraşelor care pot găzdui meciuri la Campionatul European din 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Găzduirea finalei Ligii Europa în acest an a fost catalogată ca un succes pentru România. Bucureştiul s-a ridicat la înălţimea cerinţelor forului european şi a dovedit că poate organiza evenimente de anvergură. Din acest motiv, Mircea Sandu a pus Capitala pe lista oraşelor care pot fi gazde ale Campionatului European din 2020. Peste opt ani, preşedintele UEFA, Michel Platini, vrea ca EURO să fie altfel.

„Aniversăm 60 de ani de la primul turneu final şi cred că toată Europa trebuie să se bucure de această competiţie. Varianta ca meciurile să se dispute în 12 oraşe din ţări diferite ar mulţumi pe toată lumea”, a declarat Platini după turneul final din Ucraina şi Polonia. El a mandatat Comitetul Executiv al UEFA să analizeze această propunere, iar avizul pare a fi favorabil, decizia definitivă urmând a se lua fie în decembrie anul acesta, fie în ianuarie anul viitor.

Platini şi-a justificat ideea şi din unghi financiar, argumentând că „decât să obligăm o ţară sau două să construiască zece stadioane noi, să facă aeroporturi şi alte lucruri care ţin de infrastructură, mai bine punem meciurile pe zece stadioane de cel mai înalt nivel, deja existente. Nu vor fi probleme pentru suporteri, deoarece acum se poate merge în toată Europa low-cost”.

UEFA vrea o reţetă financiară bună

Cu siguranţă, francezul vrea să preîntâmpine şi problemele care au existat la EURO 2012, unde destule meciuris-au jucat fără tribune pline, iar reţeta financiară a turneului final a fost una deficitară. Până la propunerea lui Michel Platini, în cursa pentru organizarea  competiţiei din 2020 se înscriseseră Turcia şi trio-ul Scoţia - Irlanda – Ţara Galilor, în vreme ce tandemul Georgia – Azerbaidjan îşi manifestase doar intenţia. 

Istanbulul e însă în cursa de organizare a Olimpiadei din 2020, iar Comitetul Olimpic Internaţional nu e de acord ca gazda unei Olimpiade să găzduiască în acelaşi an şi altă competiţie.  Celelalte două variante nu au strălucire, astfel că ideea lui Platini poate fi considerată aproape aprobată, chiar dacă regulamentul permite organizarea EURO de cel mult trei ţări.

Poziţia Naşului la UEFA contează

Din Comitetul Executiv al UEFA, ce analizează dorinţa lui Platini, face parte şi preşedintele FRF, Mircea Sandu, care a anunţat că ieri a trimis o scrisoare la UEFA prin care Bucureştiul vrea să candideze la găzduirea unor meciuri.

„Am discutat cu primarul Sorin Oprescu şi i-am spus că acest lucru implică un caiet de sarcini în care rolul politicului este foarte important. Trebuie făcute investiţii în infrastructură. Până în 2014 sau 2015 trebuie să ne luăm angajamentul că le vom rezolva”, a declarat Mircea Sandu.

Fiind vorba de organizarea doar a câtorva meciuri, cel mai probabil a trei meciuri din faza grupelor, cerinţele UEFA nu vor fi foarte mari, deci nu imposibil de realizat. Bucureştiul are un stadion de cinci stele şi baze de pregătire la Mogoşoaia şi Buftea cu terenuri bune de antrenament, are opt hoteluri de lux de cinci stele, iar Aeroportul „Henri Coandă“ a fost renovat de curând.

În principiu, ar rămâne de rezolvat problema transportului în comun de la Otopeni în Bucureşti, pentru fanii care ar veni pe cont propriu, însă aceasta poate fi bifată prin darea în folosinţă a magistralei 6 de metrou, prevăzută a fi funcţională în 2017.

Şi dincolo de toate, Capitala îl are pe Mircea Sandu în Comitetul Executiv al UEFA, Naşul fiind un om cu influenţă puternică în forul condus de Platini.

24 de echipe vor participa la turneul final din 2020, acesta urmând a fi al doilea  în această alcătuire după cel din Franţa 2016.

Orase stadioane
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite