„Teleenciclopedia“ împlineşte 50 de ani. Secrete din culisele celebrei emisiuni, dezvăluite în această seară la TVR

0
0

„Teleenciclopedia“ împlineşte mâine, 21 mai, 50 de ani de la difuzarea primei ediţii, la TVR. Cu această ocazie, echipa din spatele celebrului format, Carmen Movileanu, Mihai Gruia Sandu, Mircea Neaşca şi Răzvan Theodorescu, vine în ediţa de astăzi a emisiunii „Se zice că...“, de la ora 17.10.

Miercuri, 20 mai, în platoul emisiunii de la TVR, „Se zice că...“, gazdele show-ului sărbătăresc 50 de ani de la prima ediţie a „Teleenciclopediei“, alături de Carmen Movileanu (realizator TV, vocea documentarelor „Teleenciclopedia“), Mihai Gruia Sandu (actor, voce a aceleiaşi îndrăgite emisiuni), Mircea Neacşa (realizator TV, de asemenea voce a filmelor emisiunii), dar şi împreună cu academicianul Răzvan Theodorescu (consultant ştiinţific).

Eurovision alături de Cerbul de Aur, „Tezaur Folcloric“ şi „Teleenciclopedia“ reprezintă câteva dintre cele mai importante branduri ale Televiziunii Române.

Acum 50 de ani, mai precis, în 21 mai 1965, se difuza prima ediţie „Teleenciclopedia“. Celebra arie de pian şi orchestră compusă de Nicolae Kirculescu a fost aleasă de Adolf Oprescu, primul producător al „Teleenciclopediei“, alături de Dumitru Udrescu, drept melodie de generic.

Pentru că filmele documentare să poată fi urmărite în fiecare sâmbătă seară, o echipă de producători, redactori, ilustratori muzicali, editori a colaborat cu nume sonore ale culturii româneşti în calitate consultanţi ştiinţifici ori pentru asigurarea comentariului TV.

Cum se alcătuieşte sumarul unei ediţii „Teleenciclopedia“? Care sunt paşii pe care îi urmează un film de la statutul de propunere până la difuzare? Ce înseamnă munca de consultant ştiinţific? Ce subiecte ar alege fiecare dintre invitaţi dacă ar fi să întocmească un sumar al emisiunii, ce rubrici ar cuprinde acea ediţie „Teleenciclopedia“? Vocile sunt specializate pe subiecte? Răspunsuri la aceste întrebări, dar şi întâmplări inedite de la realizarea emisiunii de-a lungul timpului puteţi afla de la invitaţii speciali de miercuri ai Ioanei Voicu şi ai Florinei Constantinescu. 

Ioana Voicu şi Florina Constantinescu FOTO TVR

Florina Constantinescu si Ioana Voicu FOTO TVR

În aceeaşi ediţie a emisiunii „Se zice că...“ vor fi amintite vocile lui Florian Pittiş şi Silviu Stănculescu, lectura inegalabilei Mariana Zaharescu, iar gazdele show-ului vor depăna amintiri la telefon cu o altă voce a emisiunii „Teleenciclopedia“ - Dinu Ianculescu.

În primii cinci ani de difuzare a emisiunii „Teleenciclopedia“, lectura comentariilor se făcea în direct. Ion Frunzetti, una dintre primele voci ale emisiunii, nu scria textul. Vedea filmul, îşi făcea notiţe şi apoi vorbea în direct. El a fost numit de către Răzvan Theodorescu, într-o emisiune TV, „cel mai mare vorbitor pe imagini, din lumea culturală românească“.

Emisiunea „Se zice că...“ pote fi urmărită miercuri, 20 mai, de la ora 17.20 la TVR 1, TVR HD şi TVR +.

Mai multe - TV

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite