Eurovision 2015. Cum a ajuns finala selecţiei naţionale să se desfăşoare la Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TVR precizează că în acest moment
există o comisie de negociere a contractului de asociere în vederea
organizării finalei între SRTv, reprezentat de Studioul teritorial
Craiova şi administraţia publică - Consiliul Local Craiova FOTO
David Muntean
TVR precizează că în acest moment există o comisie de negociere a contractului de asociere în vederea organizării finalei între SRTv, reprezentat de Studioul teritorial Craiova şi administraţia publică - Consiliul Local Craiova FOTO David Muntean

Eurovision 2015. Controversa din jurul organizării finalei naţionale Eurovision 2015 la Craiova a determinat TVR să arate anumite clarificări. Craiova a fost aleasă în detrimentul altor oraşe în care postul public are studiouri fără implicarea primarului Lia Olguţa Vasilescu. Pentru moment, TVR nu a oferit detalii legate de parteneriatul dintre SRTv şi Consiliul Local Craiova.

Organizarea finalei naţionale Eurovision 2015 la Craiova a stârnit, pe lângă uimirea fanilor, reacţii şi atacuri politice. Aurelia Cristea, deputat PSD de Cluj, l-a atacat pe Emil Boc după ce acesta nu a încercat să organizeze evenimentul, în condiţiile în care atât Cluj cât şi Craiova aspiră la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

În schimb, primarul Emil Boc a declarat, pentru Mediafax, că a aflat despre organizarea finalei naţionale a Eurovision la Craiova după ce s-a stabilit acest lucru. „Am aflat după ce s-a stabilit că finala va avea loc la Craiova, despre acest eveniment. Nu am fost contactat de domnul director al TVR Cluj, Romeo Couţi, în această problemă“, a afirmat acesta. Contactat telefonic de corespondenţii „Adevărul“ de la Cluj, Romeo Couţi a declarat că nu poate face nicio declaraţie.

Eurovision 2015. Studioul teritorial clujean nu a trimis nicio ofertă

Reprezentaţii TVR, citaţi de „Ziua de Cluj“, au arătat că studioul teritorial clujean nu a trimis nicio ofertă în acest sens, întrucât administraţia locală nu şi-a manifestat interesul. Aceeaşi sursă arată, cu ajutorul unui comunicat, că primăria Cluj-Napoca nu a fost contactată de nimeni de la TVR sau de la studioul teritorial pe această temă. Pierderea organizării finale Eurovision este cu atât mai mare cu cât Clujul are, din toamna anului trecut, cea mai mare sală polivalentă din ţară.

În prezent, TVR negociază un contract de asociere între studioul teritorial Craiova şi Consiliul Local Craiova pentru organizarea finalei naţionale Eurovision 2015, fără a oferi informaţii detaliate referitoare la valoare contribuţiei administraţiei conduse de Lia Olguţa Vasilescu. În aceste condiţii, HotNews a cerut o serie de clarificări prin care postul public de televiziune să justifice alegerea oraşului respectiv în defavoarea altora în care TVR are staţii locale.

TVR arată că în organizarea evenimentului au fost luate în calcul toate cele cinci studiouri teritoriale (Cluj, Timişoara, Tg. Mureş, Craiova şi Iaşi), fiecare dintre staţii încercând „în acest demers să stabilească parteneriate cu administraţiile publice locale“. Propuneri pentru finala naţională Eurovision 2015 au venit din partea a trei studiouri: TVR Timişoara, TVR Tg. Mureş şi TVR Craiova.

Eurovision 2015. Craiova, „cea mai bună soluţie“

De ce a fost selectată Craiova? TVR arată că „cei de la Timişoara au propus organizarea la Arad, ceea ce implica deplasarea echipamentului, deci costuri suplimentare pentru TVR; Tg. Mureş nu putea implica prea multe resurse, iar sala propusă are o capacitate mică. În aceste condiţii, propunerea TVR Craiova a fost cea mai bună soluţie“.

TVR precizează că în acest moment există o comisie de negociere a contractului de asociere în vederea organizării finalei între SRTv, reprezentat de Studioul teritorial Craiova şi administraţia publică - Consiliul Local Craiova. Dar televiziunea publică nu oferă detalii despre costurile organizării şi valoarea contribuţiei pe care o va avea administraţia craioveană: „Vom putea da unele informaţii, după semnarea contractului cu Consiliul Local Craiova. După cum ştiţi, Televiziunea Română îşi desfăşoară activitatea în regim concurenţial, iar informaţiile pe care le solicitaţi şi care au legatură cu activitatea financiară a televiziunii nu fac obiectul comunicării publice“, arată reprezentanţii televiziunii publice citaţi de HotNews.

Eurovision 2015. Lia Olguţa Vasilescu nu s-a implicat direct

TVR declară că în decizia de selectare a Craiovei primarul Lia Olguţa Vasilescu nu a avut nicio contribuţie directă. Lia Olguta Vasilescu s-a facut remarcată, în trecut, prin declaraţii agresive la adresa TVR, arătând că instituţia - condusă la acea vreme de Alexandru Lăzescu, neagreat de PSD/PNL - era în stare de faliment şi trebuia controlata de Curtea de Conturi şi de Direcţia Naţională Anticorupţie, evidenţiază aceeaşi sursă citată.

Eurovision 2015. Claudiu Lucaci şi Lucian Mândruţă implicaţi în promovare

Televiziune publică menţionează că în promovarea finalei naţionale este implicat Claudiu Lucaci, şeful Ştirilor, iar Lucian Mândruţă, reprezentant Ringier în calitate de consultant, într-un parteneriat între trustul de presă şi TVR, se va ocupa de „promovarea acţiunilor realizate de către părţi“. Pentru rolul său, Lucian Mândruţă „nu este plătit de către Televiziunea Română“. „Eurovision este una dintre cele mai importante producţii ale TVR şi implică participarea multor departamente din cadrul instituţiei. Producătorii evenimentului sunt Iuliana Marciuc şi Bogdan Ghiţulescu, cei care au organizat programul Revelionul TVR 2014 cu rezultate bune. Liana Stanciu va fi, pentru al doilea an consecutiv, şefa delegaţiei României la Viena“, mai specifică reprezentanţii TVR.

Eurovision 2015. Piesele din finala naţională

Juriul Eurovision 2015 România a ales cele mai bune piese înscrise în concurs, care vor participa la finala de la Craiova. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite