Plan european împotriva cancerului. „Vrem să ne asigurăm că toţi bolnavii au aceleaşi şanse de supravieţuire”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Executivul european a întocmit un plan de 4 miliarde de euro pentru prevenirea şi tratarea cancerului
Executivul european a întocmit un plan de 4 miliarde de euro pentru prevenirea şi tratarea cancerului

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 3 februarie, un plan de patru miliarde de euro pentru combaterea cancerului.  Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a declarat că toţi pacienţii din UE ar trebui să aibă aceeaşi şansă la viaţă, indiferent de ţara în care trăiesc.

Planul conţine atât măsuri de prevenţie, cât şi de acces la noile tehnologii, la cercetare şi inovare, precum şi la creşterea calităţii vieţii pacienţilor oncologici. 

„Din păcate, avem astăzi în UE niveluri diferite de acces la programe de prevenţie, rate diferite de depistare precoce, diagnostic, tratament şi supravieţuire. Acest lucru nu poate fi scuzat. Vrem să ne asigurăm că toţi bolnavii au aceleaşi şanse de supravieţuire, oriunde ar trăi ei”, a spus comisarul pentru Sănătate. 

Executivul european intenţionează să deblocheze fonduri pentru a consolida accesul la depistare şi diagnosticare performante, deoarece detectarea precoce a cancerului oferă cele mai bune şanse de supravieţuire.

Cele 4 domenii de acţiune

1.Prevenirea prin acţiuni care abordează principalii factori de risc precum tutunul (cu scopul de a se asigura faptul că, până în 2040, mai puţin de 5 % din populaţie consumă tutun), consumul nociv de alcool, poluarea mediului şi substanţele periculoase. În plus, o campanie va promova o alimentaţie sănătoasă şi activitatea fizică. Pentru a preveni tipurile de cancer cauzate de infecţii, obiectivul Planului de combatere a cancerului este ca, până în 2030, cel puţin 90 % din populaţia ţintă a UE de fete să fie vaccinată şi să se sporească în mod semnificativ gradul de vaccinare a băieţilor.

2.Depistarea timpurie a cancerului prin îmbunătăţirea calităţii diagnosticelor şi a accesului la acestea şi prin sprijinirea statelor membre pentru a se asigura faptul că, până în 2025, 90 % din populaţia UE care se califică pentru screeningul de cancer la sân, de col uterin şi colorectal beneficiază de această formă de depistare. Pentru a susţine realizarea acestui obiectiv, va fi propus un nou program de screening pentru cancer, sprijinit de UE.

3.Diagnosticarea şi tratamentul prin acţiuni menite să asigure o îngrijire mai bine integrată şi cuprinzătoare în domeniul cancerului şi abordarea accesului inegal la îngrijiri şi la medicamente de calitate. Până în 2030, 90 % dintre pacienţii eligibili ar trebui să aibă acces la centre oncologice integrate naţionale, conectate prin intermediul unei noi reţele la nivelul UE. În plus, până la sfârşitul anului 2021 va fi lansată o nouă iniţiativă intitulată „Diagnostic şi tratament al cancerului pentru toţi”, pentru a contribui la îmbunătăţirea accesului la diagnostice şi tratamente inovatoare în domeniul cancerului, iar Iniţiativa europeană pentru înţelegerea cancerului va ajuta la identificarea persoanelor expuse unui risc ridicat de a dezvolta forme comune de cancer.

4.Îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru pacienţii bolnavi de cancer şi pentru persoanele care au supravieţuit acestei boli, inclusiv reabilitarea, posibila reapariţie a tumorilor, bolile metastatice şi măsurile de sprijinire a integrării sociale şi a reintegrării la locul de muncă. În plus, pentru a sprijini noile tehnologii, cercetarea şi inovarea, va fi lansat un nou Centru de cunoştinţe privind cancerul, care va contribui la coordonarea iniţiativelor ştiinţifice şi tehnice legate de cancer la nivelul UE.

1,3 milioane de europeni au murit de cancer în 2020

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite