Cum scapi de alergia la ambrozie. Desenzibilizarea la polen se poate face în Ambulatoriul Spitalului Universitar din Bucureşti, cu bilet de trimitere

Cum scapi de alergia la ambrozie. Desenzibilizarea la polen se poate face în Ambulatoriul Spitalului Universitar din
Bucureşti, cu bilet de trimitere

Sezonul alergiilor este la început

Primăvara este sezonul când persoanele alergice au probleme medicale  - rinită, conjunctivită sau astm - din cauza sensibilizării la polen. Singurul tratament care se adresează cauzei bolilor alergice este desensibilizarea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procedura se poate face la polen, dar şi la alte alergene şi se realizează în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti  - SUUB, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Consultaţia la medicul alergolog şi testele cutanate sunt decontate de CASMB, mai exact se fac pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Tratament şase luni pe an, timp de 3 ani

 „În cazul alergiilor, pe lângă tratamentul simptomatic, care nu rezolvă problema, ci doar ameliorează simptomele, există şi varianta de desensibilizare, deseori comodă şi uşor de administrat chiar la domiciliu, de către pacient. În cazul polenurilor, tratamentul se face 6 luni pe an, timp de 3 ani consecutiv. Aşadar, procedeul trebuie repetat trei sezoane consecutive. Dacă întrerupem, procesul trebuie reluat. Este foarte important de precizat că tratamentul trebuie început cu 3-4 luni înainte de debutul sezonului de polenizare, deci înainte de a fi polenul prezent în aer, pentru ca atunci când apare polenul, organismul să fie pregătit. Acest proces de desensibilizare induce toleranţa şi pregăteşte organismul pentru contactul cu polenul, care este brusc şi puternic. Simptomele sunt întotdeauna mai rele la debutul sezonului decât la sfârşitul lui“, explică dr. Brânduşa Petruţescu, medic specialist alergologie şi imunologie clinică, în cadrul SUUB.

Aşadar în cazul polenului de graminee  - care la noi în ţară au sezonul de polenizare major în lunile mai şi iunie - procesul de desensibilizare trebuie început în lunile ianuarie- februarie pentru a putea creşte dozele şi a atinge toleranţa până la debutul sezonului de polenizare iar pacientul să nu mai aibă nici un simptom. Efectele desensibilizării se văd încă din primul sezon.

Ultima sută de metri pentru desensibilizare la polenul de ambrozie

În această lună încă se mai poate iniţia desensibilizarea pentru polenul de ambrozie.

„Polenul de ambrozie este un alergen foarte puternic şi inclusiv desensibilizarea e foarte greu tolerată de către pacienţi. Poate să apară o uşoară mâncărime sub limbă dar sunt şi pacienţi care se umflă sub limbă sau cărora li se umflă buzele în cadrul acestui proces de desensibilizare, alţii se plâng de dureri de stomac. Deci sunt reacţii adverse, dar care pot fi tratate“, adaugă medicul.

Tratamentul nu este compensat, nu este decontat de Casa de Asigurări şi se face doar sub îndrumarea medicului alergolog. Prima doza trebuie administrată întotdeaună în cabinetul medical sub supraveghere, pentru că pot apărea reacţii adverse.

„Aşadar, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pacientul vine la medicul alergolog care efectuează testarea cutanată alergologică prick. Dacă testul este pozitiv şi e corelat cu simptomele se poate începe desensibilizarea. Pacientul primeşte reţeta,  cumpară din farmacii preparatul şi vine să ia prima doză în spital sub supraveghere. Pacienţii trebuie să înţeleagă că, în cazul reacţiilor alergice determinate de polenuri, este bine să intervenim cât mai repede, ca să împiedicăm progresia acestora spre astm”, conchide specialistul.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: