Studiu: Varianta britanică a coronavirusului este cu 45% mai contagioasă. Mutaţia va deveni predominantă la nivel mondial

Studiu: Varianta britanică a coronavirusului este cu 45% mai contagioasă. Mutaţia va deveni predominantă la nivel mondial

În decurs de şase săptămâni varianta britanică a crescut de la 5% la 90% din cazurile pozitive confirmate FOTO Shutterstock

Varianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2 este cu 45% mai contagioasă decât varianta iniţială şi va deveni predominantă la nivel mondial potrivit coordonatorului unui studiu realizat de Universitatea din Tel Aviv, relatează agenţia EFE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Studiul, publicat marţi în revista Cell Reports Medicine, a comparat rata de reproducere a virusului şi a ajuns la concluzia că un purtător al virusului cu varianta iniţială infectează în medie o persoană, în timp ce o persoană infectată cu varianta britanică infectează aproape 1,5 persoane, informează Agerpres.

În cadrul cercetării au fost evaluate 300.000 de probe de coronavirus prelevate în Israel şi a fost analizată evoluţia celor două variante în lunile decembrie şi ianuarie. Analiza probelor a relevat că în decurs de şase săptămâni varianta britanică a crescut de la 5% la 90% din cazurile pozitive confirmate.
 
''Pentru a explica această creştere dramatică am comparat rata de reproducere a virusului (iniţial) SARS-CoV-2 cu cea a variantei britanice. Am descoperit astfel că varianta britanică este cu 45%, de aproape 1,5 ori, mai contagioasă'', precizează profesorul Ariel Munitz, de la Departamentul de Imunologie şi Microbiologie Clinică al Universităţii din Tel Aviv. 
 
''Importanţa acestui studiu stă în faptul că este printre primele care se bazează pe informaţii reale privind contagierile şi arată că, aşa cum se suspecta, varianta britanică este mai contagioasă'', afirmă coordonatorul cercetării, profesorul Moti Gerlitz, care anticipează că varianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2 va deveni predominantă la nivel mondial.
 
De altfel, potrivit unei informări comunicate joi de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, deja „există circulaţie extinsă în România, în comunitate, a variantei britanice”. 
 
Până la data de 11 aprilie, au fost raportate 1.373 de secvenţieri ale SARS-CoV-2 şi au fost confirmate 863 de cazuri cu variante ale virusului din categoria celor „care determină îngrijorare”, din care 857 cu varianta britanică (B.1.1.7), iar patru cazuri cu varianta sud-africană (B.1.351) şi două cu varianta braziliană (P.1).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările