Simptomele pneumoniei diferă în funcţie de vârstă. „Semnele care alarmează sunt febra şi tusea”

Simptomele pneumoniei diferă în funcţie de vârstă. „Semnele care alarmează sunt febra şi tusea”

Simptome în caz de pneumonie pot fi de la uşoare până la severe. Dar la medic trebuie să mergem şi dacă avem o banală tuse însoţită de febră. Pneumonia afectează unul sau ambii plămâni şi, netratată, poate da complicaţii serioase.

Pneumonia poate fi provocată de bacterii, virusuri sau fungi. Afecţiunea provoacă inflamaţii ale alveolelor pulmonare. Alveolele se umplu cu lichid sau infecţie, ceea ce face dificilă respiraţia.
 
Pneumonia este o boală ce presupune afectarea plămânilor modificând structura lor internă, mai precis a alveolelor pulmonare, micile cavităţi unite ca un ciorchine, pline cu aer.
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie cu competenţă în ecografie, homeopatie şi fitoterapie.
 
Pneumonia poate avea multiple cauze, potrivit medicului. În funcţie de agentul care o determină, poate fi:
virală,
bacteriană/ microbiană,
micotică/ fungică,
micoplasmică,
tuberculinică,
parazitară,
autoimună/ idiopatică.
 
„Mai rar, pneumonia poate fi produsă de medicamente sau refluxul unor lichide în căile respiratorii (abces, cavernă, ruptură a pleurei înspre plămân)“, adaugă dr. Ana Maria Bucur.
 

Pneumonia poate fi contagioasă

 
Germenii care provoacă pneumonia se pot transmite de la o persoană la alta.
 
Atât pneumonia virală, cât şi cea bacteriană se pot transmite prin inhalarea picăturilor de salivă. De asemenea, puteţi lua aceste tipuri de pneumonie intrând în contact cu suprafeţe sau obiecte care sunt contaminate cu bacterii ori virusuri care provoacă pneumonie.
 
Puteţi contracta pneumonie fungică din mediu (unele ciuperci din sol sau din fecalele păsărilor pot duce la pneumonie în cazul indivizilor care inhalează cantităţi mari din aceste ciuperci). Pneumonia fungică nu se transmite de la o persoană la alta.
 
„Să nu uităm că o pneumonie poate fi dobândită şi în timpul spitalizării pentru o altă afecţiune. În această situaţie, este vorba despre o infecţie nosocomială“, precizează medicul de familie.
 

Simptome pneumonie: pot apărea dureri de torace

Semnele care alarmează în orice pneumonie sunt febra şi tusea. Tusea poate fi seacă, iritativă sau umedă, însoţită de expectoraţie.
 
Dr. Ana Maria Bucur, medic de familie
 
Totodată, poate să apară o durere toracică localizată mai frecvent spre baza toracelui, anterior sau mai frecvent posterior, ca un junghi. Pot să mai apară transpiraţii, frisoane şi tulburări ale respiraţiei/dispnee.
 
Medicul atenţionează că la vârstnici şi la copiii mici, febra poate cauza un edem cerebral care poate să dea o stare de uşoară confuzie, o tulburare de orientare în timp şi spaţiu. Totuşi, acesta este tranzitoriu, de scurtă durată.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările