Peste 100 de noi gene responsabile de culoarea părului au fost identificate. Acest lucru va ajuta la înţelegerea unor afecţiuni ale pielii

Peste 100 de noi gene
responsabile de culoarea părului au fost identificate. Acest lucru va ajuta la
înţelegerea unor afecţiuni ale pielii

Studiile anterioare identificaseră doar 10 gene responsabile de variaţia culorii părului

124 de gene responsabile de culoarea părului au fost identificate, descoperire care ar putea ajuta la mai buna înţelegere a afecţiunilor pielii, potrivit unui studiu publicat în revista „Nature“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Descoperirea, realizată de experţi de la King's College din Londra şi Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, va ajuta la îmbunătăţirea înţelegerii unor afecţiuni ale pielii sau a unor tipuri de cancer, precum cel ovarian sau de prostată, fiind totodată relevantă şi pentru medicii legişti, scrie agerpres.ro.

Studii anterioare au determinat că un procent ridicat de variaţie a culorii părului este determinat de factorii ereditari, fiind identificate în acest sens peste zece gene.

Însă noul studiu merge mai departe, reuşind să localizeze gene necunoscute până acum, după analizele ADN a circa 300.000 de persoane cu descendenţă europeană, coroborate cu informaţii aduse de acestea privind culoarea părului lor.

Comparând aporturile lor cu informaţia genetică, echipa de cercetători a putut identificat 124 de gene implicate în dezvoltarea culorii părului, despre care nu se ştia până acum că au vreo influenţă asupra pigmentaţiei.

„Acest studiu va avea un impact asupra mai multor arii ale biologiei şi medicinei. Fiind cel mai amplu în domeniu, acest studiu genetic va îmbunătăţi înţelegerea unor boli ca melanomul, o formă agresivă a cancerului de piele“, a declarat cercetătorul Tim Spector, lider al grupului de experţi de la King's College din Londra.

Genele care afectează culoarea părului se manifestă şi în alte tipuri de cancer, potrivit cercetătorilor.

Spector a mai spus că studiul va ajuta şi la înţelegerea diversităţii umane „arătând cum genele implicate în pigmentare se adaptează subtil mediului extern şi inclusiv la interacţiunile sociale de-a lungul evoluţiei noastre“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările