O pacientă din 5 cu cancer mamar ar putea beneficia de pe urma unei terapii biologice deja existente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un tratament deja existent ar putea fi eficient în faţa mai multor tipuri de cancer de sân
Un tratament deja existent ar putea fi eficient în faţa mai multor tipuri de cancer de sân

Un studiu clinic în desfăşurare arată că un mare număr de cancere de sân sunt similare din punct de vedere genetic cu cel declanşat de existenţa genelor BRCA 1 şi BRCA 2 mutante. Astfel, şi terapiile biologice aplicate ar putea fi eficiente.

Anual, circa 10.000 de femei din Marea Britanie ar putea beneficia de noul tip de tratament împotriva cancerului la sân, estimează oamenii de ştiinţă.

Terapia biologică este destinată a ajuta pacientele al căror cancer a fost produs ca urmare a moştenirii unor gene mutante, de tipul BRCA ( cele care au determinat-o pe actriţa Angelina Jolie să opteze pentru mastectomie preventivă) şi asta fiindcă s-a descoperit că un mare număr de cancere mamare sunt similare din punct de vedere genetic cu genele defecte BRCA 1 şi BRCA 2. Studiul a fost dezvoltat de experţii organizaţiei Wellcome Trust Sanger Institute, împreună cu alţi colaboratori.

Terapia cu inhibitori PARP

Se pare că tratamentul cu inhibitori PARP, dezvoltat până acum pentru combaterea tumorilor canceroase provocat de mutaţiile genelor riscante BRCA 1 şi BRCA 2, dar şi pentru combaterea cancerului ovarian, ar putea fi eficient şi în cancerele de sân determinate de mutaţiile altor gene.

Aceeaşi terapie cu inhibitori PARP este testată şi pentru a vedea eficienţa ei în cazul cancerului de prostată.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat genomul a 560 de paciente observând la foarte multe dintre acestea aceeaşi „semnătură genetică mutantă“ şi aceeaşi slăbiciune prezentă şi  la pacientele care aveau cancer mamar declanşat de mutaţia genelor BRCA 1 şi BRCA 2. Pe baza acestei similarităţi ei au dedus că terapiile biologice ar putea ţinti şi aceste cancere mamare.  

Studiul a fost publicat pe 13 martie în Nature Medicine.

Baroneasa Delyth Morgan, reprezentanta organizaţiei Cancerul de sân acum, a numit rezultatele preliminare ale studiului ca fiind revelatoare. „Sperăm ca acest lucru să ducă la un moment de cotitură în utilizarea semnăturilor mutaţionale ale bolii“, a spus ea.

Dr.  Helen Davies, unul dintre cercetători, a apreciat că există potenţial pentru a trata alte tipuri de cancere cu aceste medicamente.

Gene de mare risc

Moştenirea unor gene precum BRCA defecte creşte riscul femeilor de a face cancer mamar, însă nu înseamnă automat că toate purtătoarele de astfel de gene ajung să facă boala.

Vicky Gilbert, 54 de ani, a descoperit că este purtătoarea acestor gene, dar doar după ce a făcut cancer mamar. „Am vrut să mă testez pentru că au fost cazuri de cancer în familie, dar am fost diagnosticată din senin, înainte de a putea să face testarea genetică“, a spus aceasta, citată de bbc.com.

Ea a adăugat că, deşi târzie, descoperirea i-a fost de folos. „Atunci când eşti diagnosticată cu cancer te gândeşti: de ce eu? Nu ştiu sigur dacă am ajuns să fac cancer din pricina genelor moştenite, dar din raţiuni practice e util să ştiu că sunt purtătoarea unor astfel de gene“.

De 7 ani, Vicky a scăpat de cancer, însă merge regulat la control din pricina riscului genetic mare.

Femeile pot reduce riscul de cancer prin exerciţii fizice regulate, o alimentaţie sănătoasă, menţinerea unei greutăţi normale, evitarea fumatului şi limitarea consumului de alcool.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite