Diabetolog: „Unu din 10 pacienţi are simptomatologie evidentă de neuropatie diabetică, atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat“

Diabetolog: „Unu din 10 pacienţi are simptomatologie
evidentă de neuropatie diabetică, atunci când se pune diagnosticul de diabet
zaharat“

Unu din zece pacienţi are semne evidente de neuropatie diabetică atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat

Neuropatia diabetică afectează peste 60% din persoanele cu diabet. Screeningul pentru neuropatie diabetică este obligatoriu în lupta cu această afecţiune şi trebuie făcut la debutul diabetului zaharat, atrag atentia specialiştii din domeniu.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Neuropatia diabetică afectează peste 60% din persoanele cu diabet. Screeningul pentru neuropatie diabetică este obligatoriu în lupta cu această afecţiune şi trebuie făcut la debutul diabetului zaharat, atrag atentia specialiştii din domeniu.

„Lupta împotriva diabetului zaharat presupune o abordare complexă, pe mai multe paliere, care începe cu prevenţia primară şi continuă cu diagnosticarea precoce, screeningul pentru complicaţii şi îngrijirea interdisciplinară completă“, se arată într-un comunicat al Societăţii de neuropatie diabetic, citat de agerpres.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, neuropatia diabetică, una dintre complicaţiile cronice ale diabetului, afectează până la 66% dintre persoanele cu diabet. Deşi în multe cazuri pacienţii nu ştiu că au această complicaţie, neuropatia diabetică ar putea fi depistată în stadiile incipiente, prin intermediul unor programe de screening. Un tratament adecvat, încă de la început, ajută la îmbunătăţirea evoluţiei bolii  - care, în lipsa unui control eficient, poate conduce la apariţia ulceraţiilor, un factor de risc pentru amputaţiile la nivelul picioarelor -  şi reduce astfel impactul asupra calităţii vieţii.

Conform recomandărilor Asociaţiei Americane de Diabet 2018, screeningul neuropatiei diabetice trebuie efectuat la debutul diabetului zaharat de tip 2 şi la cinci ani de la diagnosticul diabetului de tip 1, iar apoi, cel puţin anual.

„În jur de 1 din 10 pacienţi prezintă simptomatologie evidentă de neuropatie diabetică, atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat, în timp ce după 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ 1 din 2 pacienţi are semne clinice de neuropatie“, a explicat preşedintele Societăţii de neuropatie diabetică, prof. dr. Gabriela Radulian.

Specialiştii subliniază că pentru reducerea riscului de dezvoltare a neuropatiei diabetice prioritatea este asigurarea unui control glicemic eficient.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: