Bucură-te de efectele terapeutice ale mugurilor şi ale mlădiţelor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugurii au proprietăţi terapeutice mult mai importante decât celelalte părţi ale plantelor
Mugurii au proprietăţi terapeutice mult mai importante decât celelalte părţi ale plantelor

În această perioadă te poţi bucura de efectele benefice ale plantelor chiar mai mult decât în restul anului, fiindcă părţile lor tinere sunt cele mai încărcate nutriţional.

Mugurii, mlădiţele şi rădăcinile tinere ale plantelor au cel mai puternic efect terapeutic, spun specialiştii. În primul rând, mugurii conţin mult mai multe minerale, oligoelemente, vitamine, hormoni de creştere şi enzime decât toate celelalte părţi ale plantelor.

De exemplu, mugurii de păducel (cunoscut ca tonic cardiac) posedă atât proprietăţile fructelor (care acţionează asupra muşchiului inimii), cât şi pe cele ale florilor (cu rol de reglare a ritmului cardiac).

Combat virozele de sezon

Preparatele din plante tinere răspund mai ales nevoilor noastre din acest sezon: combat infecţiile respiratorii şi manifestările alergiilor de primăvară. Pentru aceste efecte, apelează în special la mugurii de mesteacăn şi la cei de brad. De asemenea, în caz de afecţiuni respiratorii, pentru un efect potenţat se pot combina mai multe remedii.

„În caz de tuse şi de nas înfundat, care curge, extractul din muguri de carpen, în asociere cu cel din muguri de coacăz, de arin negru sau cu extractul din mlădiţe de călin, are efect antiinflamator şi antispetic la nivelul mucoasei repiratorii", spune medicul de familie cu competenţe în apifitoterapie Ruxandra Constantina de la Clinica Med-As din Bucureşti. În plus, extractul din muguri de carpen, de mestecăn pufos şi de arin negru este indicat cu precădere celor cu sinuzită.

Scad nivelul glicemiei şi colesterolului

De-a lungul timpului, terapia pe bază de plante tinere s-a dovedit utilă şi persoanelor care au un nivel ridicat al glicemiei. Principalul macerat glicerinic cu efect antidiabetic este extractul din muguri de dud.

 „Acesta poate fi asociat cu extract din mlădiţe de afin, de măslin, de ienupăr, de rozmarin sau cu extract din muguri de arţar", recomandă medicul Ruxandra Constantina.

De asemenea, mugurii de arţar au efect de reducere a nivelului grăsimilor din sânge. „Extractul din muguri de arţar are acţiune antiinflamatorie la nivelul colecistului (sacul în care este depozitată bila), influenţează compoziţia sărurilor biliare, cu efect de reducere a colesterolului. Este indicat şi în neurastenie, nevralgie facială şi intercostală sau sciatică", adaugă medicul. 

Un mare avantaj al gemoterapiei, cum este cunoscută în lumea medicală această terapie, este dat de faptul că remediile se folosesc sub formă de macerate glicerinice. Acestea se obţin prin prelucrarea în apă, glicerină şi în alcool a mugurilor, bobocilor, inflorescenţelor, mlădiţelor sau a scoarţei de ramuri tinere. Prin această tehnică, proprietăţile mugurilor sunt păstrate la nivel maxim.

Nu au efecte adverse

Remediile gemoterapiei au efecte asemănătoare medicamentelor de sinteză, fără să determine efectele secundare pe care acestea din urmă le au. De aceea, şi copiii, după împlinirea vârstei de 1 an şi jumătate, pot beneficia de tratamentul cu muguri.

Atenţie însă, fie că este vorba despre copii sau despre adulţi, administrarea oricărui tratament pe bază de muguri trebuie făcută la indicaţia unui specialist, care este singurul în măsură să prescrie preparatele în funcţie de vârstă, de antecedente medicale şi de afecţiuni.

În general, sunt indicate cure de gemoterapie care durează două-trei luni. Pe parcursul tratamentului se administrează între 30 şi 50 de picături, de două ori pe zi, diluate în apă. În ceea ce-i priveşte pe copii, dozele vor fi reduse la jumătate. 

Ştiai că...

- extractul din inflorescenţă de mesteacăn pufos stimulează libidoul, dar este recomandat şi în caz de sterilitate, frigiditate sau impotenţă?

- extractul din mlădiţe de viţă-de-vie sălbatică este indicat în caz de reumatism, de artrită sau de poliartrită?

Remedii în caz de afecţiuni digestive

- Gastrită, ulcer extract din muguri de smochin, de tei argintiu sau de arin negru

- Dischinezie extract din muguri de arţar, de frasin biliară sau extract din mlădiţe de rozmarin

- Colită extract din mlădiţe de merişor, extract din muguri de castan comestibil

Au puţine contraindicaţii

Specialiştii avertizează că unele preparate din muguri trebuie evitate de anumite categorii de persoane sau în anumite părţi ale zilei. Astfel, mugurii de arin nu se administrează femeilor care alăptează, deoarece inhibă secreţia de lapte.

În plus, administrarea extractului de muguri de rozmarin trebuie evitată seara, deoarece produce insomnie. De aceea, consultul medicului fitoterapeut şi respectarea întocmai a recomandărilor acestuia sunt extrem de importante.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite