Manuel Stănescu

Manuel Stănescu

Istoric
 • acum 5 ani

  Independenţa? Care independenţă?

  Am aşteptat ca ziua de 9 mai 1877, unul dintre momentele definitorii în evoluţia statului român modern, în formarea naţiunii, să fie marcată cum se cuvine de o Românie ce se doreşte a fi asimilată, din oficiu, istoric, cultural, civilizaţional şi cum vreţi dumneavoastră, bătrânului continent. Mereu îmi spun că poate sunt eu prea pesimist; mereu circumstanţele îmi dau dreptate.

 • acum 5 ani

  Generalul Ioan Dragalina. Un erou autentic, nu „fabricat”

  Am citit cu surprindere zilele trecute pe „Adevărul” un articol ce suna cam aşa: „Ioan Dragalina, singurul general român mort în Primul Război Mondial. Cum s-a fabricat un erou după un deces stupid”. Greşit şi greşit, în opinia mea.

 • acum 6 ani

  7 decembrie 1916 - prima zi a ocupaţiei în Bucureşti

  În dimineaţa zilei de 7 decembrie 1916, bucureştenii s-au trezit sub ocupaţia unui inamic care, începând din august, aruncase în luptă toate resursele disponibile pentru a scoate România din război. Timp de aproape doi ani, Capitala avea să cunoască greutăţile teribile ale unei ocupaţii militare pe care nimeni nu o anticipase la intrarea ţării în conflictul mondial.

 • acum 6 ani

  Bucureşti - abandonat fără luptă în 1916?

  Un material despre abandonarea Capitalei în toamna anului 1916 a inundat reţelele de socializare săptămâna trecută, prilej pentru numeroşi conaţionali de a lansa tirade care de care mai jignitoare la adresa propriei naţiuni (fiecare revoltat considerându-se, în mod firesc, o excepţie de la regulă).

 • acum 6 ani

  De la „bolnavul Europei” la bolnava Europă

  De pe la sfârşitul secolului al XVII-lea, Imperiul Otoman a devenit, pentru mai bine de un secol, „bolnavul Europei”, uriaşul imperiu din est incapabil să se adapteze şi să se reformeze în pas cu transformările modernităţii. Astăzi Europa se dezintegrează din prea multe reforme, şabloane ideologice ce au eşuat în dezastru.

 • acum 7 ani

  O idee ineptă a conducerii RATB

  Am aflat, cu stupoare, că minunata conducere a RATB doreşte schimbarea numelui staţiei „Pasaj Mărăşeşti” în „Colectiv”, „în memoria victimelor”, afirmând  că „suntem susţinuţi în această idee şi de mulţi dintre călătorii noştri”. Am un mesaj pentru conducerea RATB şi pentru acei călători: sunteţi analfabeţi!

 • acum 7 ani

  Eu sunt de vină!

  Trei zile cumplite. Pline de tristeţe, de sentimente de neputinţă şi compasiune, dar mai ales de revoltă. Revoltă împotriva propriului eu. Sunt vinovat, ăsta e adevărul. N-are rost să mă mint. Sunt V-I-N-O-V-A-T.

 • acum 7 ani

  Ziua Armatei: onorăm veteranii, îl dispreţuim pe generalul de carton!

  Întotdeauna de Ziua Armatei mă gândesc la sutele de mii de români morţi în uniformă pentru patria lor. Măcar în această zi să lăsăm contradicţiile, orgoliile, ideile fixe sau preconcepute şi să-i onorăm, în gând, dacă altfel nu se poate. Un lucru e sigur: nu s-au jertfit atâţia conaţionali pentru ca noi, cei de azi, să fim bătaia de joc a unui om care dezonorează uniforma militară.

Vezi mai multe
Modifică Setările