Larry Watts

Larry Watts

Istoric
 • acum 6 ani

  Cernobîl şi calitatea unui parteneriat

  Pe lângă faptul că a fost cel mai mare dezastru nuclear până în acel moment şi o poveste cu tâlc internaţională, provocând o criză umanitară în Republica Sovietică Socialistă Ucraineană şi deraind timp de decenii întregi planurile legate de puterea nucleară în Europa, Cernobîl a fost şi o demonstraţie a lipsei de consideraţie pe care URSS o avea pentru aliaţii săi.

 • acum 6 ani

  Zorii Revoluţiei Române. Ultimul episod. Gorbaciov, în decembrie 1989: „Sunteţi mulţumit, tovarăşe Ceauşescu?“

  În primele zile ale lui decembrie 1989, şefii ţărilor comuniste s-au întâlnit la Moscova. S-au discutat problemele statelor din blocul comunist, printre care şi chestiunea veche a invaziei Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia în 1968. Acesta a fost subiectul care a stârnit schimbul de replici acide dintre Mihail Gorbaciov şi Nicolae Ceauşescu: „Pe problema asta nu vom ajunge niciodată la un acord“. „Cu asta sunt de acord“.

 • acum 6 ani

  Zorii Revoluţiei Române, Episodul 7: Problema Solidarităţii. Ceauşescu, îngrijorat de soarta socialismului

  În august 1989, mişcarea Solidaritatea câştiga alegerile din Polonia. Construcţia socialismului polonez se încheia. În acel moment, Nicolae Ceauşescu, îngrijorat de soarta regimurilor comuniste de pretutindeni, a făcut un apel la statele din blocul estic pentru organizarea unei întruniri care să dea soluţiile optime pentru înlăturarea Solidarităţii. Au existat, însă, şi speculaţii privind o intervenţie militară în Polonia.

 • acum 6 ani

  „Zorii Revoluţiei Române“ Episodul 6. Vara lui 1989, când comunismul românesc a reuşit

  În vara lui 1989, şefii de state din cadrul Pactului de la Varşovia s-au întâlnit la Bucureşti. Ultimul summit anual. Pe agenda de lucru s-au aflat subiecte importante privind situaţia internaţională şi dezarmarea nucleară. Lupta pentru pace continua. Concluziile întâlnirii au îndreptăţit, chiar şi fără o recunoaştere oficială, perspectiva românească asupra soluţionării crizelor şi au subliniat, încă o dată, neînţelegerile româno-maghiare.

 • acum 6 ani
 • acum 6 ani

  „Zorii Revoluţiei Române“ Episodul 4. Puterea nucleară a României, între intrigi şi apeluri la dezarmare

  În logica Războiului Rece, înarmarea celor două blocuri trebuia să fie egală. Pentru o distrugere reciprocă asigurată. Însă, pentru statele mici, care nu făceau parte din grupul restrâns al puterilor nucleare, dezarmarea era imperativă. În estul comunist s-a insistat pe această necesitate, iar România a fost printre statele care au susţinut constant politica dezarmării şi neproliferării armamentului nuclear, în ciuda diverselor acuzaţii străine

 • acum 6 ani
 • acum 6 ani
Vezi mai multe
Modifică Setările