Gelu Duminica

Gelu Duminica

Director executiv Agenţia „Împreună“
 • acum 6 luni

  Ziua în care am înţeles Crăciunul

  Seara, atunci când am impărţit bănuţii şi fructele primite de la cei pe care i-am urat, Zabar nu a vrut să-i ia. „Nu am venit cu voi pentru bani, ci de dragul de a fi împreună şi de a anunţa oamenilor Naşterea Domnului”, ne-a făcut pe toţi să punem capul în pământ şi să înţelegem mai bine spiritul adevărat al Crăciunului.

 • acum 2 ani

  Sexismul şi rasismul. Răni adânci în sufletul românesc

  Zilele trecute am avut un vis. Se făcea că sunt într-o piaţă mare, cu lume multă care se tot holba şi râdea zgomotos atunci când se uitau la mine şi familia mea, soţia şi cei doi copii. Inima-mi bătea destul de tare şi, nu prea ştiu de ce, dar frica pusese stăpânire pe mine, iar ai mei păreau şi mai speriaţi decât eram eu. Scâncetele lor înăbuşite mă sufocau şi cu greu puteam să rămân drept, în picioare.

 • acum 2 ani

  Analiza discursului dicţionarelor explicative ale limbii române cu privire la cuvântul „ţigan”

  Că tot am văzut discuţii publice lansate de moderatori de televiziune (Ex: Oreste) şi politicieni (ex. Băsescu) care relansează dezbaterea ”rom-ţigan” lansând tot felul de ne-adevăruri (ex: ”termenul de rom este o invenţie a anilor 90”), zic să public parte dintr-o analiză academică pe care am realizat-o în 2016 împreună cu profesorul Marian Preda, actualmente Rectorul Universităţii din Bucureşti, şi profesorul Gabriel Hâncean.

 • acum 2 ani

  Echitatea în vreme de pandemie

  Măsurile luate pentru a lupta cu răspândirea coronavirusului sunt necesare. Izolarea, distanţarea fizică, asigurarea igienei şi o gândire pozitivă sunt obligatorii dacă vrem să nu mergem pe urmele Spaniei sau, Doamne-fereşte, pe cele ale Italiei.

 • acum 2 ani

  5 episoade din viaţa lui Mircea. Despre tata

  Aseară l-am visat pe tata. Nu mi s-a mai întâmplat asta de foarte mulţi ani şi tare mult m-am bucurat ca l-am văzut. Vocea i-a rămas neschimbată şi dragostea cu care mi-a vorbit, mi-a încălzit sufletul. Dimineaţă, după ce m-am trezit, mi-au trecut în minte câteva întâmplări din viaţa lui...

 • acum 2 ani

  Despre robii din spaţiul Principatelor Române

  Astăzi se sărbătoresc 164 de ani de la ziua în care „sclavia ţiganilor a fost desfiinţată”. Pentru a nu da apă la moara degrabă vărsătorilor de ură care populează acest spaţiu virtual, aleg să nu comentez în niciun fel aceste texte. Aceste texte sunt pentru cine are ochi să citească şi creier să gândească.

 • acum 2 ani

  Şcoala românească interzice studierea limbii materne?

  Că tot se vorbeşte ideile de la Târgu-Mureş, hai să vă mai dau una caldă-caldă: şcoala din Vizureşti, judeţul Dâmboviţa, cu un număr semnificativ de elevi romi. Comunitate destul de săracă, însă cu oameni care transmit dorinţa de a învăţa copiilor lor. Fiind vorbitori nativi de limbă romani, aceştia au îmbrăţisat cu drag idea unui tânăr profesor rom de la ei din sat de a studia şi în şcoală limba romani ca limbă maternă.

 • acum 2 ani

  Cele mai importante lucruri în viaţă

  Copil fiind, sărbătorile de iarnă erau perioada mea favorita din an. Lumea mi se părea mult mai bună şi parcă toţi vecinii erau mai veseli şi mai zâmbitori. Încă de prin 10 decembrie, pregătirile pentru întâmpinarea Naşterii Domnului începeau să ne ocupe foarte mult timp şi mama trebuia să se împartă între muncă la servici, curăţenie în casă şi pregătitul zilei pe care familia o aştepta cu cel mai mare drag.

Vezi mai multe
Modifică Setările