Florin Cristescu

Florin Cristescu

Istoric
 • acum 7 luni

  Pe urmele unui „Rotschild al Dunării”

  „Mihailo (Miša) Anastasiević, mai bine cunoscut sub numele de Căpitanul/Maiorul Miša a fost un comericant, patriot, profesor şi un mare suflet caritabil al Serbiei dar şi al României. Cariera şi activităţile sale caritabile i-au adus pseudonimul de „Rotschild al Dunării”.

 • acum 1 an

  Catedrala Sfântul Sava - Un lung periplu către centrul ortodoxiei sârbe

  Catedrala Sfântul Sava din Belgrad reprezintă un simbol al Serbiei şi, totodată, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale capitalei. Istoria ei reprezintă practic o frescă a trecutului statului sârb, pornind de la viaţa sfântului omonim şi ajungând până la complicata situaţie politică din prezent.

 • acum 2 ani

  Sunt mititeii o invenţie românească?

  Adeseori, mulţi dintre noi, atunci când suntem întrebaţi despre elementele specifice româneşti, ne mândrim cu specialităţi culinare: sarmalele, pastrama, mămăliga, - pentru unii - chiar ciorba de burtă, deşi se pare că niciuna dintre aceste reţete culinare nu s-a născut pe meleagurile noastre. Între toate aceste delicatese aşa-zis autohtone, micul românesc ocupă un loc de frunte. Să fie acesta o invenţie a gastronomiei româneşti?

 • acum 2 ani

  Misterele Cetăţii Maglič

  Pe teritoriul Serbiei, la douăzeci de kilometri de Kraljevo, se află o magnifică cetate medievală din secolul al XIII-lea. Situată pe un deal, cetatea se poate observa la doar 100 de metri de defileul râului Ibar, ce face o meandră ascuţită în jurul înălţimii.

 • acum 2 ani

  Croaţia şi Slovenia luptă pentru Golful Piran

  Regiunea din sud-vestul Sloveniei situată la ţărmul Mării Adriatice constituie singura cale de acces la mare pentru acest stat. Totodată, regiunea a reprezentat în ultimii ani o zonă disputată între Croaţia şi Slovenia, două state ce s-au desprins concomitent din fosta Iugoslavie.

 • acum 2 ani
 • acum 3 ani

  Un Bob Dylan al Balcanilor

  Đorđe Balašević (George Balaşevici) figură proeminentă a muzicii folk, dar şi a poeziei, a reprezentat un adevărat fenomen în Balcani. El rămâne însă o voce al cărui ecou nu s-a auzit decât în cercuri foarte restrânse pe teritoriul ţării noastre.

 • acum 3 ani

  Turism în Kosovo?

  Poate fi Kosovo o destinaţie turistică? În condiţiile în care regiunea nu este recunoscută de România, mulţi dintre noi ar încerca să o evite. Anul acesta am avut însă ocazia de a realiza un circuit istoric alături de agenţia de turism “Geoarhiva”. Încă de la început am fost informaţi că pe teritoriul provinciei se poate intra doar cu paşaportul şi că este recomandat să evităm discuţiile politice cu privire la statutul acesteia.

Vezi mai multe
Modifică Setările