Florin Cristescu

Florin Cristescu

Istoric
 • acum 4 luni

  Un Bob Dylan al Balcanilor

  Đorđe Balašević (George Balaşevici) figură proeminentă a muzicii folk, dar şi a poeziei, a reprezentat un adevărat fenomen în Balcani. El rămâne însă o voce al cărui ecou nu s-a auzit decât în cercuri foarte restrânse pe teritoriul ţării noastre.

 • acum 4 luni

  Turism în Kosovo?

  Poate fi Kosovo o destinaţie turistică? În condiţiile în care regiunea nu este recunoscută de România, mulţi dintre noi ar încerca să o evite. Anul acesta am avut însă ocazia de a realiza un circuit istoric alături de agenţia de turism “Geoarhiva”. Încă de la început am fost informaţi că pe teritoriul provinciei se poate intra doar cu paşaportul şi că este recomandat să evităm discuţiile politice cu privire la statutul acesteia.

 • acum 1 an

  Kosovo, rana deschisă din inima Balcanilor

  O scurtă privire asupra hărţii Uniunii Europene ne înfăţişează regiunea Balcanilor de Vest sub forma unei mari enclave rămase în afara politicii de integrare. În cadrul acestei regiuni, Kosovo rămâne un punct febril, fiind marcat, pe de o parte, de prezenţa unor forţe străine şi, pe de altă parte, de instabilitate politică şi economică.

 • acum 1 an

  Activitatea lui Iuliu Maniu în lupta naţională a românilor de sub Imperiul Austro-Ungar

  La 65 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Iuliu Maniu, propun să supunem analizei o perioadă mai puţin cunoscută din viaţa marelui om politic român. Continuator al memorandiştilor şi personalitate de seamă a vieţii politice româneşti interbelice, Maniu a reprezentat un important factor al rezistenţei româneşti împotriva politicii opresive a Imperiului Austro-Ungar

 • acum 1 an
 • acum 2 ani

  Războiul pentru independenţa Croaţiei

  Războiul pentru independenţa Croaţiei, ca parte a războaielor iugoslave, a reprezentat unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de după cel de-Al Doilea Război Mondial. După o perioadă de relativă pace, pe fondul Războiului Rece, Europa avea să redescopere concepte precum: stare de asediu, refugiaţi, precum şi unul nou introdus în vocabularul diplomatic - „epurare etnică”.

 • acum 2 ani

  Programul educativ „Şcoli-ambasador ale Parlamentului European”

  „Asociaţia de Asistenţă pentru Programe de Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Biroul de Informare al Parlamentului European din România desfăşoară, în perioada ianuarie-iunie 2017, programul educativ „Şcoli-ambasador ale Parlamentului European”.

 • acum 2 ani

  Războiul de zece zile pentru independenţa Sloveniei

  Am analizat în articolul precedent rădăcinile (cauzele) războaielor iugoslave. Aşa cum am anunţat cu acea ocazie, voi încerca să detaliez, în articolele ce vor urma, fiecare confruntare care a condus la destrămarea acestei ţări. Astfel, articolul de faţă are ca temă cazul Sloveniei.

Vezi mai multe