Dragoş Lucian Ivan

Dragoş Lucian Ivan

Avocat & consilier parlamentar
Vezi mai multe
 • acum 2 luni

  Câteva gânduri despre certificatele de virginitate

  Din experienţa mea de avocat în drept penal, am întâlnit tragica situaţie ca o minoră să fie supusă abuzului fizic deoarece nu a fost de acord cu solicitarea părinţilor ei de a face un test de virginitate.

 • acum 2 ani

  Cine poartă răspunderea juridică a salvării unei vieţi?

  O situaţie de o tristeţe sfâşietoare: în Constanţa, o femeie dintr-un apartament în flăcări a murit de faţă cu echipajele de pompieri nu din cauza focului, ci din cauza lipsei echipamentelor necesare pentru a o salva de pe balcon.

 • acum 2 ani
 • acum 2 ani

  Mărturii asupra drepturilor copilului născut în România

  Jucării sau drepturi? Despre ce să discutăm de 1 iunie? Gestul de a oferi o jucărie arată apropiere sufletească, dar acest gest de multe ori subliniază discrepanţa de autoritate şi este realizat pentru a suplini o lipsă de comunicare sau pentru a cumpăra un drept. Putem mai mult, cu siguranţă. Respectarea drepturilor copilului ne transformă în fiinţe sociale mature şi inevitabil responsabile trans-generaţional.

 • acum 2 ani
 • acum 3 ani
 • acum 3 ani

  Alexandra nu mai trăieşte aici. Alexandra doesn’t live here anymore

  Ne întrebăm, dar nu retoric, ci ne întoarcem în jurul unui punct invizibil şi vrem să luăm pe cineva de guler şi să strigăm „cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva?“. Eşecul politic muşcă rău din viaţa noastră. Cui îi e frică de celălalt? Salvarea persoanei, salvarea probelor şi de la capăt? Cuvintele necesare în normele din Codul de Procedură Penală?

 • acum 3 ani

  Victimă - Călău. Justiţia - Infracţionalitatea. Tu eşti miza. Un pariu pierdut?

  4.450 de persoane condamnate definitiv la închisoare cu executare sunt în libertate. 25.591 deţinuţi în septembrie 2017 versus  20.798 deţinuţi în decembrie 2018 (după intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu).  100.703 de dosare privind persoane sancţionate penal. (Serviciul de probaţiune)  196 persoane/consilier de probaţiune în România versus 16 persoane/consilier de probaţiune în Marea Britanie.

Vezi mai multe
Modifică Setările