
Transformarea Sfintei Sofia în moschee
Înainte de orice, să precizăm că din 1453 încoace Sfânta Sofia nu mai este biserică. Iar, ca muzeu, ea este la fel de indiferentă pentru creştinism ca şi o moschee.
Înainte de orice, să precizăm că din 1453 încoace Sfânta Sofia nu mai este biserică. Iar, ca muzeu, ea este la fel de indiferentă pentru creştinism ca şi o moschee.
România este, la ora actuală, statul european cel mai bine plasat strategic pentru a apăra interesele americane nu doar împotriva Rusiei, ci şi a Chinei sau Iranului. Situarea geopolitică a României, ca şi faptul că este o democraţie euro-atlantică, membră a NATO, o aşează în postura de vârf de lance al intereselor lumii libere.
Doamna Merkel a anunţat priorităţile preşedinţiei Germane a Consiliului UE. Dincolo de Green Deal, relansarea economică, absolut nimic care să mă convingă de faptul că liderii UE cred în viitorul comun, european.
Mitingurile, marşurile şi reuniunile publice au dat semnalul intrării în linie dreaptă pentru alegerile de săptămâna viitoare. Este momentul marilor manevre, al loviturilor sub centură şi al manipulărilor.
Din punctul de vedere al agendei europene, Summitul UE de la Sibiu a fost un eşec total. Nu s-a luat nici o decizie majoră, nu s-a adoptat nici o declaraţie care să avanseze măcar un angajament viitor.
Ce baltă maro văd de la geamul biroului, o baltă de noroi. Una tulburată de picături de ploaie, dar nu din acelea pe care le vedem în filme, cu forma perfectă a sâmburelui de strugure, ci picuri mutanţi, strâmbi de la atâta poluare. Picuri toxici.
Un fenomen distructiv, cauzat de absenţa planificării în sistemul de educaţie, a fost cel al necorelării cifrelor de şcolarizare cu piaţa muncii şi demografie. Ignorarea pieţei muncii a produs un sistem de învăţământ care a scos pe bandă rulantă politologi, sociologi, manageri, PRişti, adică şomeri.
Am fost şi sunt uluit în faţa superficialităţii şi indolenţei autorităţilor în a se adresa viitorului. Proiectele pe termen lung sunt scoase din uz. Totul se face de pe o zi pe alta, fără a ridica întrebări în privinţa viitorului. Aşa se face că toate ne iau prin surprindere: zăpezi, inundaţii, incendii etc.