Alexandru Gabor

Alexandru Gabor

Politolog
 • acum 2 ani

  Cei mai deştepţi copii din lume

  Premisa cărţii lui Amanda Ripley este arhicunoscută – nu există ţări cu creştere economică şi indicatori de dezvoltare fără un sistem educaţional performant. Această concluzie banală pare tot mai mult ignorată, cu urmările pe care le ştim prea bine

 • acum 2 ani
 • acum 2 ani

  Avem leac pentru corupţie?

  Corupţia a devenit o temă obsedantă în ţările ex-comuniste. Ea domină agenda publică şi politică, se pierd sau se câştigă alegeri electorale din motive legate de corupţie, se redactează periodic strategii naţionale anticorupţie.

 • acum 2 ani

  Cine este Richard H. Thaler, laureatul premiului Nobel pentru economie

  Motivaţia Comitetului Nobel apare relativ seacă în raport cu implicaţiile: Richard H. Thaler a fost onorat cu celebra distincţie pentru „contribuţiile aduse economiei comportamentale”. În fapt, avem de-a face cu recunoaşterea unei revoluţii în această disciplină, cu implicaţii majore asupra pieţelor, deciziilor de business şi politicilor publice.

 • acum 2 ani

  140 de ani de teatru idiş în România

  În 2016 s-au celebrat 140 de ani de la apariţia teatrului de limbă idiş în România, un eveniment datorat personalităţii de cultură Avram Goldfaden, care a înfiinţat la Iaşi prima trupă de teatru profesionist.

 • acum 2 ani

  Principiile de „bună guvernare“

  Conceptul „bună guvernare“ a fost îmbrăţişat, mai întâi, de elitele reformiste internaţionale în contextul unei insatisfacţii tot mai acute faţă de lideri şi practici politice din ţările în curs de dezvoltare şi cele eliberate de comunism.

 • acum 3 ani

  Un patriotism al libertăţii

  În ziua de 1 Decembrie am asistat din nou, ca spectatori ai televiziunilor, la un festivism necritic dedicat Zilei Naţionale. O paradă a vorbelor goale ne-a împiedicat să reflectăm profund asupra semnificaţiei loialităţii faţă de ţară. Nu avem încă răspunsuri la ceea ce Simone Weil a numit „nevoia noastră de înrădăcinare”.

 • acum 3 ani

  Reforma clasei politice

  Puţine cuvinte sunt mai abuzate în comentariul politic decât sintagma „clasa politică”. Invariabil, „clasa politică” trebuie înnoită, schimbată, primenită, aruncată la gunoiul Istoriei, salvată de ea însăşi. Desigur, clasa politică trebuie reformată. Membrii ei sunt penali, ticăloşi şi, în general, nedemni pentru a ne reprezenta.

Vezi mai multe