Vîlceanu, despre TVA zero la alimente: „Contravine directivei, riscăm infringement”. Ciolacu: „O plafonare la alimentele de bază e mai corectă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Vilceanu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Dan Vilceanu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Dan Vîlceanu, ministrul Proiectelor Europene, a declarat că implementarea TVA zero la alimente contravine directivelor europene şi a negat că Guvernul ar fi discutat acest subiect, după apariţia unor informaţii în spaţiul public. Pe de altă parte, liderul PSD Marcel Ciolacu nu exclude o posibilă reducere a TVA la alimente, precizând că „o plafonare a preţului la alimentele de baza e mai corectă în această perioadă”.

„Nu am avut o discuţie în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puţin la momentul ăsta, contravine directivei TVA. Putem să discutăm orice (cu Comisia Europeană, n.r.), dar să ai o reglementare care contravine unei directive asta înseamnă infringement”, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit News.ro. 

Întrebat de exemplul Poloniei, care vrea să ia această măsură, el a spus că Polonia este aproape de infringement.

”Există oricând instrumentul de a plafona preţul şi de a interveni în piaţă la modul acesta, de a fixa tu preţuri de la Guvern. Ceea ce nu e tocmai ideea unei pieţe libere şi ceea ce ar duce, sunt convins, în condiţiile de piaţă actuale, cu preţuri crescute la energie, la dispariţia unor produse de pe raft. În momentul în care preţul la care tu produci este mai mare decât preţul cu care poţi să vinzi, evident că nu vei mai avea niciun fel de motivaţie să mai produci produsul respectiv. Să produci şi să îl vinzi, pentru că asta înseamnă să pierzi. Vă aduceţi aminte că în primele valuri ale pandemiei se punea problema plafonării preţului la anumite medicamente. Şi nu s-a putut întâmpla pentru că asta ar fi dus la dispariţia acelor medicamente din piaţă. E acelaşi lucru şi cu produsele celelalte”, a răspuns Vîlceanu.

Liderul PSD a vorbit la Antena 3 despre o reducere a TVA. „Cred că ştim că există un TVA redus la alimente de 9%, poate 5% este posibil, că şi pentru energie şi gaze, cu aplicare de la 1 februarie”, a precizat Marcel Ciolacu la Antena 3. 

Potrivit social-democratului, o altă măsură poate fi o plafonare a preţului la alimentele de bază, precizând că o astfel de măsuri ar fi mai corectă în această perioadă, menţionând însă că „există şi un acord european pe fiscalitate care interzice TVA 0%”. 

De asemenea, afirmaţiile liderilor coaliţiei de guvernare vin şi în contextul în care, potrivit unor surse Economedia.ro, Guvernul Ciucă ar fi discutat, la propunerea PSD, asupra introducerii unei cote TVA zero la alimentele de bază (de la 9% în acest moment) şi supra-impozitarea profitului „excepţional” realizat de furnizorii de gaze şi energie electrică în 2021. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite