UPDATE Schimbare de gardă la Curtea Constituţională. Augustin Zegrean, ales din nou şef al CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale vor fi schimbaţi, începând de astăzi FOTO www.ccr.ro
Trei din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale vor fi schimbaţi, începând de astăzi FOTO www.ccr.ro

Curtea Constituţională va avea, începând de astăzi, trei noi judecători - Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu. Augustin Zegrean a fost votat pentru un nou mandat în fruntea CCR.

UPDATE Judecătorul Augustin Zegrean a fost ales, în prima şedinţă a CCR după schimbarea celor trei judecători, pentru un nou mandat de preşedinte al Curţii Constituţionale. 

UPDATE Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au depus luni, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale, în faţa şefului statului, Traian Băsescu, şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea
La ceremonie au luat parte şi ceilalţi membri ai CCR şi consilieri prezidenţiali şi de stat.

Mandatul unui judecător al Curţii Constituţionale este de nouă ani de zile.

Daniel Morar îl va înlocui pe Acsinte Gaspar, Mona Pivniceru pe Ion Predescu iar Valer Dorneanu pe Aspazia Cojocaru.

Daniel Morar a fost numit de preşedintele Traian Băsescu. Morar a fost procuror general al DNA între 2005 şi 2013,  şi ar fi dorit să conducă Parchetul General. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit, însă,  să îl numească în această funcţie pe Tiberiu Niţu.

 Mona Pivniceru a fost votată de Senat, la propunerea PNL, după ce a demisionat din fruntea Ministerului Justiţiei.  Valer Dorneanu a fost votat de Camera Deputaţilor, la propunerea PSD, după ce a deţinut, ca interimar, funcţia de Avocat al Poporului.

Curtea Constituţională (CCR)  are în componenţă nouă judecători numiţi pentru un mandat de nouă ani,  care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. CCR se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite