Tudorel Toader îl sfidează pe Dragnea: inventează alibiuri ca să blocheze ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader, printre lideri PSD
Tudorel Toader, printre lideri PSD

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu mai vrea să-şi asume ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, cerută de Liviu Dragnea, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Toader a dat şi câteva semnale publice că nu acceptă comanda PSD. Motivul? S-ar face de râs ca profesor de drept.

Tudorel Toader a scris pe Facebook, într-un mesaj dedicat celor „dornici de adevăr“, că a trimis două proiecte de lege la Parlament: unul pentru modificarea Codului penal, altul pentru modificarea Codului de procedură penală, „în sensul punerii de acord cu deciziile CCR“. Numai că proiectele invocate de Toader au fost trimise spre Parlament în toamna anului 2017, înainte ca PSD să se apuce de modificat legile Justiţiei şi Codurile penale. Când vorbeşte despre deciziile CCR, Toader invocă, de fapt, hotărârile Curţii de dinainte ca PSD să ajungă la Putere.

În toamna anului 2017, când Comisia Iordache a început dezbaterile la legile Justiţiei şi, ulterior, la Codurile penale, cele două proiecte redactate de Toader au fost ignorate de majoritatea PSD-ALDE. Aleşii Puterii au ciuntit legislaţia penală, astfel încât, în toamna trecută, CCR a respins jumătate din articolele modificate de PSD la Codul penal şi două treimi din articolele din Codul de procedură penală. Printre articolele declarate neconstituţionale s-au numărat şi cele care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de puşcărie. 

Toader trage de timp

În mod firesc, Parlamentul ar fi trebuit să pună în acord cele două Coduri cu cerinţele CCR. Numai că Liviu Dragnea i-a cerut lui Tudorel Toader să vină cu o ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul să adopte doar articolele declarate constituţionale. La prima vedere, ordinul dat de Dragnea pare inutil: de ce să te grăbeşti cu articolele care au trecut de filtrul Curţii, când problema e implementarea celor neconstituţionale, care i-ar salva pe mulţi lideri politici de problemele penale? Potrivit unor surse politice, planul a fost ca în ordonanţa de urgenţă Guvernul să agaţe şi câteva articole respinse de CCR. Practic, Dragnea şi-ar fi dorit o amnistie mascată.

Numai că Tudorel Toader nu a livrat până acum ordonanţa de urgenţă cerută de Liviu Dragnea şi, mai degrabă sfidător, a scris pe Facebook că a trimis în 2017 două proiecte de lege la Parlament pentru modificarea Codurilor penale. Surse politice susţin, pentru „Adevărul“, că Toader nu vrea să-şi asume ordonanţa cerută de liderul PSD, pe motiv că şi-ar păta cariera universitară. Mai exact, ministrul Toader ar trebui să iniţieze acum o ordonanţă de urgenţă care să modifice o lege aflată în dezbatere parlamentară. În 2010, judecătorul CCR Tudorel Toader spunea exact pe dos: Guvernul nu poate încăleca Parlamentul pe o lege aflată în dezbatere.

Întrebat de Antena 3, în prima zi a anului, despre stadiul ordonanţei pentru modificarea Codurilor penale, Tudorel Toader a luat distanţă de PSD: „Nu eu am venit să bat la uşa ministerlui sau alianţei de guvernare că vreau să fiu ministru. Eu mi-am construit o carieră universitară, în practică, am acasă o garderobă de robe”.

***

Mai mulţi lideri PSD îl bănuiesc pe Liviu Dragnea că a renunţat la ordonanţa de amnistie şi graţiere, după ce dosarul său a fost repartizat la un complet de judecată favorabil. Dragnea este suspectat că vrea să-şi salveze singur pielea, susţin surse din conducerea partidului pentru „Adevărul“. Nici premierul Viorica Dăncilă nu susţine amnistia, pasând responsabilitatea la Tudorel Toader, care, la rândul său, trage de timp

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite