Teodor Baconschi, despre participarea militară în Mali: „O decizie va fi discutată în CSAT”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, şi-a exprimat susţinerea faţă de participarea României la misiunea militară UE din Mali, spunând că o decizie în acest sens va fi discutată în viitoarea şedinţă a CSAT.

„O decizie de asociere a României la sprijinul pe care statele membre UE îl acordă Franţei în Mali va fi discutată în CSAT”, a declarat, fostul ministru de Externe, vineri dimineaţă, la RFI.

„Cred că şi noi ne putem defini o contribuţie proprie, oricât de modestă. E vorba mai degrabă de semnalul că Franţa nu acţionează singură. Franţa a fost precursoarea unei acţiuni antiteroriste de mari proporţii care interesează securitatea întregului continent”, a mai spus Baconschi.

Joi, după reuniunea Consilului Afacerilor Externe de la Bruxelles, ministrul de Externe Titus Corlăţean a anunţat că România va analiza posibilitatea de a participa militar la misiunea UE din Mali. „Am menţionat în cadrul dezbaterilor că suntem într-o fază destul de avansată de reflecţie instituţională, de analiză, privind o contribuţie concretă la operaţiunea UE în Mali şi aici o spun ca posibilitate. Putem vorbi de personal care să vizeze operaţiunile de pregătire, respectiv de instruire a armatei, respectiv, poate, elemente de stat major şi echipament, logistică pentru antrenament”, a afirmat ministrul.

„La întoarcerea acasă, voi susţine şi voi recomanda celorlalte instituţii direct competente în acest domeniu să luăm o decizie la nivelul statului legat de o contribuţie din acest punct de vedere”, a mai declarat social-democratul.

Armata franceză a demarat miercuri ofensiva terestră în zona controlată de Al-Qaeda, după şase zile de raiduri aeriene. Primele lupte corp la corp între soldaţii francezi şi membrii al-Qaeda au avut loc miercuri în oraşul Diabali.

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit de urgenţă luni pentru a analiza situaţia statului african şi a hotărât să ceară tuturor statelor membre ale Comunităţii Economice ale Statelor Vest-Africane să trimită urgent trupe în regiune pentru a ajuta armata maliană, foarte slab pregătită şi cu resurse minime.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite