Reacții politice după decizia privind procesul Roșia Montană. Continuă contrele între foști și actuali prim-miniștri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii politici s-au întrecut în exprimarea opiniei lor după ce România a câștigat procesul privind Roșia Montană, nuanțele declarațiilor fiind legate de statutul lor, adică parte a Puterii sau a Opoziției.

În 2014, deputații au respins proiectul pentru începerea exploatării  FOTO Shutterstock
În 2014, deputații au respins proiectul pentru începerea exploatării FOTO Shutterstock

Primul care a reacționat a fost premierul României, Marcel Ciolacu. Atât pe Facebook, dar și în comunicatul oficial al Guvernului, Ciolacu a mulțumit avocaților care s-au luptat pentru România și a lansat un atac la adresa premierilor „care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale”.

Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici care au acționat împotriva intereselor României. Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Șeful Senatului, Nicolae Ciucă, a creditat pentru un rol important în decizie echipa de experți și de avocați selectată de Ministerul de Finanțe, acum condusă de un liberal. „România câştigă procesul privind Roșia Montană! Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată. După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă și executorie. S-a putut ajunge la această soluționare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experții Ministerului de Finanțe condus de Marcel Boloș și de echipa de avocați selecționată de minister. Mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României!”, a scris pe Facebook președintele PNL.

O reacție a avut și fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, cel care a suspendat în 2007 procedura de obţinere a avizului de mediu pentru proiectul Rosia Montană.

Nu pot stăpâni bucuria pe care o am. Compania a început cu mine şi a dorit să termine cu statul român în a cere despăgubiri. 16 ani de procese, cereri de despăgubiri, presiuni politice, joc murdar. Doamne, nu-mi vine să cred!!!! Mă bucur ca un copil mic!!!!”, a afirmat fostul ministru. Demnitarul aminteşte de despăgubirile de un milion de euro cerute în justiţie de companie, într-un proces împotriva sa şi de sprijinul prmit atunci din partea mai multor ONG-uri. „Şi am câştigat şi atunci, şi statul român a câştigat şi de data aceasta”, subliniază Korodi.

Șeful statului a venit cu un mesaj pe Facebook sâmbătă dimineață. „Salut reușita României în procesul privind Roșia Montană și felicit echipele de specialiști implicate cu profesionalism în susținerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internațional de la ICSID. După mulți ani de contestări și dezbateri, atât politice, cât și juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câștigă procesul pentru Roșia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând și reușind să protejeze patrimoniul național”, a afirmat președintele României.

Cioloș răspunde la criticile lui Ciolacu

Și Dacian Cioloș, premier în timpul căruia a fost trimis dosarul Roșia Montantă pentru a fi înscris în patrimoniul UNESCO, a venit cu un mesaj, fiind lansate săgeți la adresa lui Marcel Ciolacu.

Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înțeleagă că patrimoniul național cu valoare mondială nu se vinde și că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt.Premierul Ciolacu va trebui să explice in zilele următoare, de ce a ieșit cu declarații alarmante, anunțând pierderea iminentă a procesului de către Romania, lucru care a dus la creșterea acțiunilor companiei Gabriel Resources la Bursă?”, a punctat eurodeputatul care a fost premier în perioada 2015-2016.

În schimb, Victor Ponta, rămas în istorie pentru faptul că dintr-o funcție se opunea proiectului de la Roșia Montană, dar pe de altă parte îl susținea, a avut un mesaj ironic.

Ma bucur mult ca romanii Nu trebuie sa plateasca pentru greselile lui Ciolos si ale altor sorosisti! In rest - demisia Ponta , ca asa da bine la foci!”, a transmis Victor Ponta, tot într-un mesaj pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite