PSD se dezice de logodna cu UDMR prin proiecte naţionaliste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD. FOTO Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD. FOTO Inquam Photos / George Călin

Camera Deputaţilor urmează să se pronunţe, în calitate de for decizional, pe mai multe proiecte cu tentă naţionalistă ale PSD, prin care sunt declaraţi eroi şi martiri ai neamului Mihai Viteazul, Horea, Cloşca şi Crişan. Cu o lună înainte, Parlamentul a adoptat un alt proiect al PSD cu tentă naţionalistă, Legea privind Ziua Tratatului de la Trianon, atacată la CCR de preşedintele Klaus Iohannis.

PSD ia distanţă tot mai mult de UDMR, după ce în perioada şefiei deţinute de Liviu Dragnea social-democraţii au făcut mai multe concesii formaţiunii conduse de Kelemen Hunor. Prin urmare, două iniţiative semnate de social-democraţi, printre care Natalia Intotero şi Lucian Romaşcanu, prin care sunt declaraţi eroi şi martiri ai neamului Mihai Viteazul, dar şi Horea, Cloşca şi Crişan, au ajuns pe masa deputaţilor, după ce la sfârşitul lunii mai au fost adoptate de Senat.

Dacă pentru Mihai Viteazul ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai, pentru Horea, Cloşca şi Crişan este propusă data de 2 noiembrie. „Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material şi logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor în limita fondurilor disponibile”, prevede proiectul de lege. De asemenea, TVR şi radioul public pot include în programele lor emisiuni culturale sau „aspecte de la manifestările dedicate” acestor sărbători.

„Paradă naţionalistă în an electoral”

Demersul PSD a fost criticat pentru intenţia electorală de senatorul USR Allen Coliban, cel care a argumentat de ce nu şi-ar avea rostul legi distincte pentru fiecare din personalităţile istorice. „Simbolurile neamului trăiesc în suflet, în datini şi în cartea de istorie, nu în legi. Nu am găsit nimic în expunerea de motive care să justifice oportunitatea prezentei iniţiative legislative şi a celei anterioare şi nici nu ştiu de vreun demers care să abordeze în mod unitar nevoia de a avea toţi eroii neamului desemnaţi printr-un text unic de lege, astfel încât să nu avem legi individuale pentru fiecare. Repet. Nu avem nevoie de legi pentru a cinsti memoria lui Mihai Viteazul sau a lui Horea, Cloşca şi Crişan. Rolul nostru în Parlament este acela de a face legi în folosul poporului român, nu legi care nu schimbă cu nimic în bine viaţa românilor şi care sunt folosite doar pe post de paradă naţionalistă în an electoral”, a precizat Coliban, înainte ca ambele iniţiative să fie adoptate de Senat.

Parlamentul a adoptat pe 13 mai şi Legea privind Ziua Tratatului de la Trianon, zi care avea drept scop sărbătorirea recunoaşterii României Mari. Iniţiatorii acestei legi erau senatorii social-democraţii Titus Corlăţean şi Şerban Nicolae. Iniţiativa a dus la dezbateri aprinse, în condiţiile în care Trianonul rămâne un moment delicat pentru comunitatea maghiară. De altfel, şeful statului a atacat legea la Curtea Constituţională a României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite