Partidul lui Tokes a primit OK-ul instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a decis joi că Partidul Popular Maghiar din Ardeal poate fi înscris în registrul partidelor politice.

Curtea de Apel a admis recursul formulat de partidul lui Laszlo Tokes la decizia Tribunalului Bucureşti din luna iunie prin care a fost respinsă înregistrarea partidului. Formaţiunea poate funcţiona acum legal şi poate fi înscrisă în registrul partidelor politice.

Toro T. Tibor a spus că partidul va încerca să obţină voturile celor circa 600 de mii de alegători pe care i-a pierdut UDMR în ultimii 20 de ani şi să mobilizeze această masă electorală. În acest sens el a declarat că diferitele forme de autonomie ale comunităţii maghiare figurează printre priorităţile partidului.

"Şi celelalte partide care reprezintă comunitatea maghiară îşi propun, în campanie electorală, să lupte pentru autonomie, dar apoi uită şi au alte priorităţi. În primul rând aşteptăm să ne înregistreze, apoi vom trece la o mobilizare a comunităţii maghiare. Vom avea tratative pentru colaborare şi la alegerile locale, nu doar în Ţinutul Secuiesc, unde e loc pentru competiţie dură. Toate posibilităţile sunt deschise, să ne punem la aceeaşi masă să analizăm posibilităţile. Toţi vorbesc despre autonomie, adică anumite instituţii ale statului să preia prerogative pentru a rezolva probleme de identitate ale comunităţii maghiare. Acest punct în program rămâne acolo doar. UDMR vorbeşte în campanie despre autonomie şi apoi se pierde subiectul. Noi propunem autonomia pe baza criteriilor europene, vom propune şi oameni care reprezintă interesele maghiarimii", a afirmat el.

image

Tibor a mai spus că prin apariţia partidului lui Tokes, "politica hegemonică a UDMR a luat sfârşit".

UDMR: E o greşeală!

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că partidul lui Tokes va diviza comunitatea maghiară şi ungurii riscă astfel să nu mai intre deloc în Parlament.

image

"Este o greşeală înfiinţarea unui nou partid politic, fiindcă prin divizarea comunităţii maghiare nu se poate asigura o reprezentare politică puternică şi coerentă. Cei care au luat o astfel de decizie, de înfiinţare a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, au luat o decizie istoric greşită, sunt convins. Sunt convins că şi la alegerile din 2012 comunitatea maghiară va fi unită şi înţeleaptă, nu vrea să rămână fără reprezentare politică la nivel local şi naţional. Orice înfiinţare a unui nou partid e o greşeală tactică, una politică", a afirmat liderul UDMR.

Vicepremierul Marko Bela a criticat şi el iniţiativa lui Tokes  de a înfiinţa un nou partid al maghiarilor din Transilvania, "împotriva UDMR", afirmând că acest demers este "iresponsabil" şi ar putea destrăma politica unitară din Ardeal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite