Negocierile PNL-USR-PLUS. Cronica unui eşec anunţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban şi liderii USR-PLUS amână până în ultimul moment anunţarea unor candidaţi comuni, în condiţiile în care Barna a declarat că în niciun caz alianţa din care face parte nu va accepta candidatura liberalului cu cele mai mari şanse la un sector.

Alegerile locale bat la uşă, organizarea lor fiind peste două luni, dar PNL şi Alianţa USR-PLUS nu se înţeleg în ceea ce priveşte candidaturile comune la primăriile sectoarelor din Bucureşti. După ce Ludovic Orban nu i-a răspuns zece zile la telefon lui Dan Barna, cele două părţi au discutat, dar fără un rezultat concret. Alianţa USR-PLUS îl forţează pe Orban să renunţe la Dan Cristian Popescu, actual viceprimar al Sectorului 2 şi favorit în cursa pentru un mandat de primar al acestui sector, dar şi la Dan Croitoru, varianta liberalilor pentru Sectorul 5, un candidat care stă de asemenea bine în sondaje.

„Am avut sâmbătă o întrevedere în care am discutat despre a avea candidaţi unici la sectoarele Bucureştiului. urmează ca în următoarele zile să luăm o decizie. Toate opţiunile sunt pe masă.  Discuţiile sunt foarte complicate. Sunt multe criterii, principii. Am cerut să discutăm doar de candidaţi care nu au legătură cu PSD, candidaţi cu integritate”, a declarat Dan Barna la „Adevărul Live”. Concluzia liderului USR a fost că în ruptul capului Alianţa USR-PLUS nu-i vrea pe Popescu şi Croitoru. Potrivit lui Barna, dacă Popescu va candida independent, iar PNL şi Alianţa USR-PLUS îl impun pe Radu Mihaiu, actualul viceprimar al lua 12%. Datele sunt total diferite faţă de cele ale sondajelor comandate de Popescu şi PNL unde liberalul stă mult mai bine şi ca independent, în timp ce susţinut de partide ia peste 40%.

Surse din conducerea PNL susţin pentru „Adevărul” că e foarte greu să se ajungă la un consens pentru sectoarele problematice. „Condiţia privind izolarea lui Popescu e ca şi cum noi le-am cere să renunţe la Clotilde Armand. Se comportă cu o ostilitate pe care nu am mai văzut-o niciodată la partid care vrea să fie partener”, au precizat surse din conducerea PNL.  

Varianta cea mai probabilă ar fi aceea a înţelegerilor doar pentru sectoarele 1, 3, 4 şi 6, susţin surse liberale pentru „Adevărul”. Astfel, pentru Primăria Sectorului 1 să fie susţinută Clotilde Armand (USR), iar pentru Primăria Sectorului 6 Ciprian Ciucu (PNL). La sectoarele 3 şi 4, deşi ar decide candidaţi comuni, aceştia nu au nicio şansă. Însă nu e exclusă nici varianta ca fiecare să meargă pe drumul său.

Decizia va trebui luată până sâmbătă, zi în care liberalii au convocat conducerea extinsă pentru a termina validarea tuturor candidaţilor pentru primăriile din oraşe şi pentru şefii de CJ.

Rareş Bogdan, nemulţumit de concesiile făcute USR-PLUS

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL şi lider al europarlamentarilor liberali, a subliniat că partidul său a făcut suficiente concesii Alianţei USR-PLUS în ceea ce priveşte localele, însă tot aceştia vin cu pretenţii referitoare la candidaţi.  „Ne dorim foarte mult să ajungem la un compromis care să ne ducă la candidaţi comuni pentru a spori şansele ca primăriile de sector să fie câştigate, cel puţin patru din şase sau cinci din şase sau şase din şase. În cazul în care nu vom ajunge, eu îi avertizez pe colegii şi prietenii de la USR că USR nu va câştiga nicio primărie din Bucureşti dacă nu va ajunge la un compromis cu PNL şi PMP şi de asemenea riscăm să câştigăm maxim două primării de sector, poate trei cu greu şi celelalte să aparţină PSD”, a declarat Rareş Bogdan, într-o intervenţie la Antena 3.

De asemenea, Rareş Bogdan a cerut ca în schema de alianţă electorală pentru Capitală să fie inclus şi PMP-ul lui Traian Băsescu, pentru că sunt parteneri de nădejde, iar liberalii nu ar vrea să ajungă în situaţia de a-l avea contracandidat şi pe Traian Băsescu în cursa pentru Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite