Lucian Bode: Tendinţa existentă la nivel european faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen este favorabilă şi trebuie să o fructificăm ca atare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ylva Johansson şi Lucian Bode FOTO Twittter / Ylva Johansson
Ylva Johansson şi Lucian Bode FOTO Twittter / Ylva Johansson

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a explicat, în urma participării la o reuniune a Consiliului informal JAI, că la nivel european există o tendinţă favorabilă faţă de aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen. Ministrul a avut o întrevedere şi cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, căreia i-a solicitat sprijinul pentru urgentarea procedurilor.

Lucian Bode a anunţat că a participat la Consiliul informal Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene, explicând că pe agenda discuţiilor „au figurat subiecte precum impactul războiului din Ucraina asupra securităţii europene, interoperabilitatea sistemelor europene IT, provocările viitoare în domeniul migraţiei, respectiv consolidarea luptei împotriva abuzului sexual asupra copiilor”. 

Ministrul de Interne a explicat, totodată că adeararea României la Spaţiul Schengen a fost unul dintre obiectivele deplsării sale. „În acest sens, în marja lucrărilor Consiliului am avut o întrevedere bilaterală foarte bună cu doamna Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne şi un prieten al României, căreia i-am mulţumit pentru susţinerea constantă arătată eforturilor noastre şi i-am solicitat sprijinul pentru urgentarea procedurilor la nivel european în vederea aderării României la spaţiul Schengen cât mai curând. Sunt încrezător în demersurile noastre, iar tendinţa existentă la nivel european faţă de aderarea României este favorabilă şi trebuie să o fructificăm ca atare”, a mai arătat ministrul. 

Totodată, Lucian Bode a dat asigurări privind implicarea României în activităţile hub-ului de sprijin dedicat securităţii şi managementului frontierelor din Republica Moldova, dar şi susţinerea ţării noastre faţă de noua propunere de Regulament, lansat de Comisia Europeană, care urmează să impună furnizorilor de servicii online o serie de responsabilităţi „necesare pentru prevenirea săvârşirii unor fapte de exploatare sexuală a minorilor în mediul online”. 

La rândul său, comisarul european, a anunţat, în urma discuţiilor cu ministrul român, „actualizări pozitive şi impresionante”, privind ajutorul oferit refugiaţilor din Ucraina şi paşi făcuţi către aderarea la Schengen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite