INTERVIU Cristian Preda: Assad este sfârşit. El este păpuşa lui Putin. Siria este mai mult decât un stat eşuat: este un stat capturat de Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Preda. FOTO Eduard Enea
Cristian Preda. FOTO Eduard Enea

Europarlamentarul Cristian Preda crede că bombardamentele SUA în Siria reprezintă un mesaj pe care Trump l-a dat comunităţii internaţionale: crimele de război nu pot fi tolerate, după ce Bashar-al-Assad a folosit arme chimice împotriva propriului popor. Assad este un dictator sfârşit, dar încă mai e pârghia prin care Vladimir Putin face jocurile în Orientul Mijlociu, crede Cristian Preda.

Adevărul: Bombardamentele SUA din Siria reprezintă un act de Justiţie?
Cristian Preda: SUA au spus în urmă cu mai mulţi ani, prin Barack Obama, că dacă Assad va folosi arme chimice va plăti pentru asta. Au existat anchete, în 2013 şi în 2015, care au constatat folosirea armelor chimice, din păcate nu a existat voinţă politică pentru a-l pedepsi pe Assad. Lumea a văzut atacul cu arme chimice declanşat de Assad la adresa propriei populaţii - nici nu poţi să te uiţi la acele imagini. În general nu mă impresionează foarte multe lucruri, dar mi-a fost greu să văd imaginile din ultimele zile. SUA au atacat baza de unde au fost lansate acele arme chimice care au comis ororile pe care le-am văzut cu toţii.

Este şi un atac simbolic?
E şi simbolic, e şi un gest raţional. Americanii au identificat baza de unde s-a tras şi au lovit-o. Alternativa era să-l laşi pe Assad să folosească în continuare acea bază şi să lanseze alte atacuri similare. E o problemă foarte serioasă pentru că aceeaşi bază era folosită şi de ruşi. Marea problemă politică şi militară este aceea că inacţiunea comunităţii internaţionale a permis în ultimii ani Rusiei să se instaleze inclusiv în baza despre care vorbim. Rusia controlează în acest moment Siria, iar Assad este, de fapt, o păpuşă a lui Putin. Assad nu e un repsonsabil politic autonom care apără interesele poporului său. Dimpotrivă. El, sprijinit de Putin şi de iranieni, trage împotriva propriului popor.

Ce urmează? O negociere Trump-Putin sau un nou val de bombardamente?
Situaţia e complicată, pentru că exista un acord între Rusia şi SUA care viza prevenirea, în mod reciproc, a partenerilor pentru a nu se ajunge la accidente în spaţiul aerian. Rusia a denunţat acest acord, ca o reacţie de răspuns, cee ace este nesăbuit. Rusia sprijină regimul criminal din Siria, controlează o bună parte din ceea ce se întâmplă în această ţară, iar în acelaşi timp este membră în Consiliul de Securitate al ONU, deci poate bloca orice rezoluţie adoptată la nivelul Consiliului de Securitate pentru că are drept de veto. Să vedem dacă adunarea Generală a ONU va putea să mişte lucrurile, deşi e foarte complicat, pentru că Rusia are aliaţi. Alături de Rusia se află Iranul, care nu doar că a susţinut tabăra lui Assad, ci chiar pe Assad ca persoană. În acest moment, trebuie curmat răul, pentru că nu putem aştepta ca Assad să repete lucrurile mâine, poimâine.

Este acesta începutul sfârşitului pentru Bashar- al-Assad?
Assad este sfârşit. El este o piesă din dispozitivul prin care Putin controlează Siria şi care are un aliat important în Iran. Assad este un criminal. Doar nişte oameni nesăbuiţi pot să creadă că Assad este pe picioarele lui, că pe Assad îl mai poate aduce cineva la raţiune. Mesajul lui Donald Trump a fost către toată comunitatea internaţională: crimele de război nu pot fi tolerate. Siria este mai mult decât un stat eşuat. Este un stat capturat de Kremlin.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite