Prima dispută PSD-PNL din 2023. Ajutoarele pentru pensionari, motivul de zâzanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD a anunțat că miniștrii social-democrați și-au îndeplinit toate sarcinile privind veniturile acordate diferitor categorii, în timp ce unele ministere PNL bat pasul pe loc.

Șeful PSD, Marcel Ciolacu FOTO Mediafax
Șeful PSD, Marcel Ciolacu FOTO Mediafax

Referitor la discuțiile din spațiul public privind termenele la care se acordă ajutoarele pentru pensionarii cu pensii mici, sprijinul pentru energie și voucherele pentru alimente, PSD precizează că miniștrii social-democrați care au responsabilități în această privință au luat deja toate măsurile pentru ca beneficiarii să primească banii la timp, conform legii.  Astfel, ministrul Muncii, Marius Budăi, a pregătit prima tranșă a ajutoarelor pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei, care se va acorda odată cu pensia din luna ianuarie, așa cum s-a prevăzut în OUG 168/2002. Cupoanele de pensie, care conțin inclusiv această primă tranșă, au fost tipărite încă din luna decembrie 2022”, se arată într-un comunicat al PSD. 

În ceea ce privește ajutoarele pentru energie, Ministerul Finanțelor a prevăzut banii necesari în bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar Ministerul Muncii a pregătit lista de beneficiari pe care o poate pune la dispoziția MIPE. Conform OUG 166/2022, MIPE este responsabil cu emiterea cardurilor și cu distribuția acestora către cei în drept, astfel încât plățile să fie făcute conform prevederilor legale, respectiv în lunile februarie și septembrie 2023”, completează social-democrații.

MIPE să facă plățile

PSD susține că acum e responsabilitatea MIPE să facă plățile. „În cazul voucherelor pentru alimente, cardurile au fost deja distribuite, urmând ca MIPE să facă plățile conform termenelor prevăzute de lege. Ca atare, PSD face un apel către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să dispună măsurile necesare astfel încât banii să ajungă la timp la beneficiari. În acest sens, MIPE se poate baza pe sprijinul și colaborarea deschisă din partea miniștrilor social-democrați”, mai arată social-democrații.

PSD a anunțat că se va opune și unei inițiative depuse de fostul premier Florin Cîțu și fostul ministru de Interne Marcel vela, referitoare la exportul de animale vii în țări din afara UE.

PSD va solicita în cadrul Coaliției de guvernare respingerea proiectului de lege inițiat de fostul premier Florin Cîțu și de fostul ministru de Interne, Marcel Vela, prin care se propune interzicerea exportului animalelor vii către statele terțe Uniunii Europene (B849/2022). Această propunere legislativă demonstrează încă o dată cât de rupți de realitate sunt inițiatorii ei și cât de puțin înțeleg situația fermierilor români. O astfel de reglementare ar afecta grav relațiile comerciale foarte bune pe care România le-a construit în timp cu statele din Orientul Mijlociu, ceea ce ar conduce la intrarea în faliment a multor fermieri români”, susțin social-democrații.

De asemenea, reprezentanții social-democrați precizează: „PSD a susținut în permanență încurajarea procesării în țară a materiilor prime pentru obținerea produselor cu valoare adăugată mare. Dar în acest caz, punerea pe butuci a fermelor și stânelor din România nu înseamnă susținerea producției românești, ci falimentarea unor sectoare importante din zootehnia națională. Creșterea capacității de procesare a României nu se obține prin interzicerea exporturilor, ci prin stimularea investițiilor în unități de prelucrare a materiilor prime”, mai arată comunicatul de presă al PSD. 

Proiectul de lege a fost depus la Senat în ultimele zile de activitate din 2022.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite