De ce nu poate Dăncilă să declanşeze un referendum pe tema pedepselor pentru crimă şi viol. Singura miză: şah la Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Premierul nu are dreptul, potrivit Constituţiei, să declanşeze un referendum pe probleme de interes naţional. Doar şeful statului are această prerogativă. Însă Viorica Dăncilă, în calitate de preşedinte al PSD, poate convoca o sesiune extraordinară, iar Parlamentul să înăsprească pedepsele prin lege. „Dar când PSD, partidului doamnei Dăncilă, a mutilat Codul penal şi a redus pedepsele, a întrebat poporul?“, reacţionează avocatul Elenina Nicuţ.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat sâmbătă că „analizează“ convocarea unui referendum, ca românii să spună dacă sunt de acord cu înăsprirea pedepselor pentru viol, crimă şi pedofilie, ca urmare a tragediei de la Caracal. Numai că, potrivit Constituţiei, premierul nu are dreptul să declanşeze nici un tip de referendum. Numai preşedintele are prerogativa de a convoca o consultare populară pe probleme de interes naţional – cum s-a întâmplat în cazul referendumului pe Justiţie, organizat concomitent cu alegerile europarlamentare.

Singura variantă ar fi ca premierul Dăncilă să-i ceară preşedintelui Iohannis să convoace un referendum pentru înăsprirea pedepselor, însă miza e mai degrabă politică. „Dăncilă vrea să-i dea şah lui Iohannis. Premierul va arăta că Iohannis a declanşat un referendum pe amnistie şi graţiere, însă când vine vorba de probleme mult mai grave, cum sunt violul şi crima, nu vrea să o facă. E o abordare strict electorală, în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Premierul nu are nicio putere să declanşeze un referendum. Practic, nu e nici diferenţă între Dăncilă şi o persoană de pe stradă care cere un referndum. Dar când PSD, partidul doamnei Dăncilă, a mutilat Codul penal în Parlament, a întrebat poporul? Nu. A redus pedepsele şi termenele de prescripţie, deci a sărit în ajutorul infractorilor fără să ceară opinia poporului“, a comentat avocatul Elenina Nicuţ pentru Adevarul.

Dacă Viorica Dăncilă doreşte să însăprească pedepsele, o poate face în Parlament, prin lege. În calitate de preşedinte al PSD, Viorica Dăncilă cere convocarea unei sesiuni extraordinare, iar coaliţia PSD-ALDE, care are majoritate, ridică pedepsele pentru viol, crimă şi pedofilie. Procedura durează doar câteva zile: vot în Senat, vot în Camera Deputaţilor, apoi legea merge la Cotroceni, iar preşedintele Klaus Iohannis nu are niciun interes să nu o promulge imediat.

Există totuşi o piedică: vacanţa parlamentară, la care senatorii şi deputaţii  renunţă cu geu pentru a se întoarce la serviciu, fie că vorbim doar de câteva zile.

CTP: Dăncilă se bate cu ghearele şi cu dinţii pentru turul doi

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la Digi 24, intenţia premierului Viorica Dăncilă de a convoca un referendum, ca românii să spună dacă vor înăsprirea pedepselor pentru viol, crimă şi pedofilie, în contextul tragediei de la Caracal.

 „O combinaţie de prostie cu hienism politic. De ce să faci referendum? N-ai decât să modifici legile. E bătaie de joc. Doamna Dăncilă este dispusă să se bată cu ghearele şi cu dinţii, să curgă sânge, ca să ajungă în turul doi al prezidenţiale. Să nu politizeze partidele ca să poată să politizeze doamna Dăncilă, care asta face. Vrea să ne arate cum se preocupă. Un signur lucru ar avea de făcut. Să refacă legile Justiţiei care au fost mutilate de partidul ei. Să le refacă acum, nu să facă referendum!“, a spus CTP într-o intevenţie telefonică la Digi 24.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite