Culisele întâlnirii Ciolacu-Cîţu. Ce proiecte şi solicitări a pus pe masă liderul PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avut mai multe cerinţe pentru premier şi vicepremieri la întâlnirea desfăşurată la Palatul Victoria pe tema PNRR, pentru a susţine planul. Social-democratul a menţionat ce ar vrea să vadă îmbunătăţit la PNRR, dar în urma întâlnirii s-a declarat dezamăgit că premierul nu a vrut discuţii punctuale pe proiecte, potrivit unor surse din PSD.

Marcel Ciolacu s-a dus la Guvern alături de Sorin Grindeanu, dar a fost însoţit şi de lideri de sindicat şi din mediul patronal. În primul rând, liderul PSD a declarat faptul că un lucru pe care-l consideră „nenegociabil” a fost legat de tranşaparenţa PNRR. Concret, a cerut un plan care să nu fie politizat şi ca banii să ajungă la fiecare comunitate, „nu să fie direcţionaţi discreţionar de Guvern”.  

De asemenea, Ciolacu a solicitat găsirea unui mecanism prin care alocările pentru autorităţile locale şi judeţene să crească, dar şi să fie găsit un mecanism de descentralizare şi control, un rol important fiind „informarea transparentă” a celor din teritoriu. Mai mult, a fost invoată găsirea unui echilibru între toate regiunile ţării. 

PSD a cerut sprijin concret pentru firmele româneşti, de altfel alături de Ciolacu fiind preşedintele CNIMMPR, Florin Jianu. Cei doi au propus proiecte care să dezvolte capitalul românesc, să creeze locuri de muncă şi să crească nivelul de trai al românilor.  O revendicare a liderului PSD a fost prinderea Autostrăzii Moldova în PNRR. „Este nevoie ca Moldova să fie legată prin autostradă cu restul ţării”, i-a spus liderul PSD premierului.

Potrivit surselor participanete, un punct controversat abordat de liderul PSD a fost legat de consultanţa pe proiectele PNRR. Ciolacu i-a comunicat premierului că PSD se opune externalizării PNRR către firmele de consultanţă sau de casă ale PNL şi USR”, fiind invocat faptul trebuie dezvoltată România, nu clientela politică. Ciolacu a solicitat ca toate reformele din PNRR să fie votate în Parlament, solicitare venită şi din partea liderului BNS, Dumitru Costin. 

Cu toate acestea, la fel cum au declarat şi după întrevedere, liderii PSD şi-au menţinut părerea că Guvernul nu ar avea nici în prezent o viziune coerentă asupra PNRR, ceea ce le-a dat impresia că multe dintre proiecte nu respectă recomandările Comisie Europene. „Probabil fiecare ministru şi partid al coaliţiei i-a transmis premierului priorităţile şi interesele proprii”, au declarat surse din PSD, fiind faptul că la cum se prezintă acum PNRR cu proiectele nu vor reişi să atragă mai mult de 20%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite