Comisia SRI nu a reuşit să afle care sunt acuzaţiile lui Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de control a SRI, a confirmat, după audierea de şapte ore a conducerii serviciului, că fostul prim-adjunct al instituţiei, generalul Florian Coldea, a fost în vacanţe alături de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Cu toate acestea, nu s-a putut determina natura legală a acuzaţiilor lui Ghiţă, elementele prezentate de acesta, cum ar fi vacanţele petrecute împreună, fiind mai degrabă o problemă de deontologie.

„Este confirmat că au fost prezenţi în insulele Seychelles, este confirmată prezenţa lor în Toscana şi prezenţa doamnei Coldea cu doamna Ghiţă la Paris. Au prezentat documente justificative cu privire la cheltuielile ocazionate de aceste deplasări”, a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu, la sfârşitul audierii în comisie a directorului SRI. 

Maior, Ghiţă şi Coldea în vacanţă în Toscana

Adrian Ţuţuianu a mai declarat miercuri că George Maior, şeful SRI la momentul vacanţelor invocate de Sebastian Ghiţă, a fost împreună cu Sebastian Ghiţă şi Florian Coldea în vacanţa din Toscana. Ţuţuianu a citat în acest sens ancheta internă a SRI declanşată după ce Ghiţă a arătat fotografii cu el şi Coldea în diferite vacanţe, scrie HotNews.

Ţuţuianu a mai spus că în Toscana a fost şi Vasile Dâncu, potrivit sursei citate.

Sebastian Ghiţă a prezentat la România TV fotografii în care erau acoperite feţele celorlalte persoane fotografiate în afară de Florian Coldea şi el însuşi.

Ţuţuianu a precizat că şi George Maior „a dat anumite explicaţii comisiei de control intern din SRI”. El a menţionat că nu există informaţii despre prezenţa lui George Maior şi în excursia din insulele Seychelles. 

Nu au fost încălcate normele interne ale SRI

Totodată, Ţuţuianu a reiterat că nu au fost încălcate normele interne ale SRI în ceea ce priveşte concediile familiei Coldea. Membrii Comisiei au fost convinşi şi că trecerea în rezervă a lui Coldea a fost oportună din moment ce a fost adus un  „prejudiciu de imagine“ SRI, potrivit declaraţiilor lui Ţuţuianu.

De asemenea, acesta a subliniat că ar trebui discutat pe viitor despre perioada pe care trebuie să o aibă un mandat de director sau prim-adjunct al unui serviciu secret pentru a nu se ajunge ca în situaţia lui Coldea, cel care a fost timp de 12 ani prim-adjunct.

Nu doar problemele deontologice referitoare la Coldea au fost discutate, ci şi cele ale generalului Elena Istode, cea care şi-a făcut mai multe concedii cu familia fostului deputat Cristian Rizea.  Prezenţa lui Istode alături de Rizea în vacanţe la Monaco sau Nisa ar fi fost motivată de faptul că generalul SRI a fost colegă de facultate cu soţia politicianului. 

Avertismentul lui Hellvig

Pe de altă parte, Eduard Hellvig, şeful SRI,  a spus că instituţia pe care o conduce este ţinta unor atacuri venite din mai multe zone. Există interes în a destabiliza SRI. Le spun tuturor. SRI are instrumente prin care să se apere pe el şi pe cetăţeni. Un SRI slab, timorat, ar însemna o Românie dezarmată în faţa ameninţărilor“, a declarat  acesta, care a mers până la a preciza că presiunea pusă pe instituţie îi afectează toţi cei care lucrează în acest domeniu. „Demonizarea instituţiei pe care o conduc prin plasarea ei în zona speculaţiilor îi afectează pe angajaţii noştri oneşti şi loiali“, a mai spus Hellvig. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite