Boloș: Măsura unei limite lunare a cheltuielilor la fiecare minister dă posibilitatea folosirii cu chibzuinţă a banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a subliniat că impunerea unei limite lunare de cheltuieli în fiecare minister va duce la obținerea unui buget disponibil pentru condițiile pe care le are de realizat România.

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

„Sunt măsuri de folosire cu chibzuința a banilor pe care îi avem la buget. Sunt măsuri pe care chiar Comisia Europeană le-a solicitat, inclusiv dacă vorbim despre pensiile speciale, inclusiv dacă vorbim despre salariile și cheltuielile cu salariile bugetare. Sunt toate măsuri pe care deseori le-am denumit ca o trecere la normalitate și folosire judicioasă a banilor pe care îi avem acordați, pe lângă cei europeni”, a explicat ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene la Antena 3 CNN.  

Potrivit ministrului, „acestea sunt lucruri pe care Ministerul de Finanțe, dacă va socoti de cuviință, le va prezenta în ședința de Guvern”, întrucât „orice astfel de măsuri lasă loc potrivit și buget disponibil pentru condițiile pe care le are de realizat România”.

„Comisia Europeană urmărește o reformă de deficit bugetar restrictivă și trecerea aceasta de la un deficit de la un 4,4% la un deficit de 3% din PIB nu se poate realiza dintr-o dată și măsura aceasta a plafoanelor lunare dă posibilitatea implementării folosirii cu chibzuință a banilor”, a mai explicat Marcel Boloș. 

Totodată, ministrul a explicat că, „la valoarea contractelor de finanțare pe care le avem încheiate și la valoarea contractelor de lucrări încheiate”, România nu își poate permite să nu atragă banii europeni. „Sarcina mea, ca ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, este ca în România să ajungă până la ultimul cent din banii europeni. Fiindcă aceasta este șansa noastră de a ne dezvolta pe termen lung și de aceea, banii din PNRR sunt acordați condiționat de cele patru reforme pe care le avem: reforma pensiilor speciale, reforma pensiilor, reforma corporațiilor și guvernatei corporațiilor de stat, reforma salarizării bugetarilor”, a susținut Boloș. 

„Toate acestea sunt reforme serioase care converg spre ceea ce spunea domnul ministru referitor la folosirea chibzuită a banilor”, a mai explicat ministrul.

Guvernul vrea să strângă cureaua

Premierul le-a cerut un plan de măsuri miniștrilor pentru scăderea cheluielilor, în contextul unei colectări mai scăzute la bugetul de stat. 

Totodată, deși ministrul din fruntea Mipe a explicat că singurele măsuri sunt, potrivit Comisiei Europene, scăderea salariilor bugetarilor, concedieri la stat, sau creșterea taxelor, atât liderii guvernamentali au dat asigurări că nu vor exista concedieri sau scăderi de salarii la stat. 

De asemenea, șeful statului a afirmat că nivelul salariilor nu va fi scăzut. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite