ALDE începe şantajul la PNL: Dacă desfiinţaţi secţia specială, pe noi, dragi colegi liberali, să nu mai contaţi

0
0

Deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu a transmis Guvernului Orban că, în cazul în care decide desfiinţarea Secţiei pentru Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), fie prin ordonanţă de urgenţă fie prin asumarea răspunderii, atunci să nu mai conteze pe ALDE să sprijine Executivul.

„Constat că, la ore târzii ale înserării, guvernul Orban a decis că are o mare problemă de rezolvat, între Crăciun şi Revelion, şi care nu suportă amânare: soarta României depinde de desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ. Justificarea dlui Predoiu, cum că desfiinţarea ar fi cerută de magistraţi şi de rapoartele de ţară, ignoră că alţi nenumăraţi magistraţi, dar mai ales cetăţeni, susţin păstrarea acestei secţii în numele unui principiu de bun simţ, acela că şi înfăptuitorii de dreptate, ca orice alţi profesionişti, trebuie să dea socoteală într-un fel pentru faptele lor reprobabile, atunci când ele se produc”, a scris Steluţa Cătăniciu pe Facebook, duminică, potrivit Mediafax.

Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor a adăugat că SIIJ era o structură bună, atunci când funcţiona „sub pulpana” DNA, acum că este aleasă de CSM conducerea Secţiei este pusă la îndoială independenţa acesteia.

„Aşa cum am atras atenţia în repetate rânduri, SIIJ era bună pe când funcţiona sub pulpana DNA şi avea puterea de a influenţa deciziile judecătorilor prin cele peste 4.000 de dosare pe care le ţinea la sertar pentru şantaj. Acum, când conducerea SIIJ e aleasă de CSM, dintr-odată se pune la îndoială independenţa secţiei. Oare de ce nu am ridica această secţie la rang de direcţie la fel ca DNA sau DIICOT?”, a mai spus deputatul ALDE.

Ea a mai spus că magistraţii trebuie să răspundă şi ei pentru abuzuri sau erori.

„Sunt absolut de acord să corectăm ceea ce trebuie corectat, dar nu accept ideea că magistraţii nu trebuie să răspundă pentru erori sau abuzuri. Au fost mult prea multe dovezi ale unor astfel de erori! Trebuie să facem lucrurile astfel încât să avem garanţia că orice roman este judecat pe baza probelor, şi nu după impresii sau informaţii!”, a completat Cătăniciu.

Aceasta a precizat că ALDE a susţinut învestirea Executivului pe baza unor promisiuni ferme una dintre ele fiind nedesfiinţarea SIIJ.

„Noi, ALDE, am votat în favoarea învestirii acestui Cabinet doar pe baza promisiunii ferme, de onoare, că nu se va ajunge la situaţia care începe să se contureze: desfiinţarea SIIJ. Anunţ public că nu vom renunţa niciodată la aceste principii! Dacă alegeţi să desfiinţaţi SIIJ, fie prin OUG, fie printr-o nouă asumare de răspundere, pe noi, dragi colegi liberali de la guvernare, să nu mai contaţi”, a conchis Steluţa Cătăniciu.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că propunerea făcută de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluţia desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), este una corectă. Măsură se află şi în programul de guvernare, a punctat liderul de la Palatul Victoria.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite