Adevărul Live, despre profilul viitorului preşedinte: Sondajele ne arată un preşedinte mai degrabă de stânga, ceea ce îl avantajează pe Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii vor la Cotroceni un preşedinte tânăr, etnic român, care să aibă experienţă şi care să nu fie neapărat adversarul lui Traian Băsescu, arată un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda „Adevărul“. Despre toate aceste trăsături au discutat  jurnaliştii Călin Nicolescu şi Darie Cristea, sociolog Inscop.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Călin Nicolescu: Cei care au o părere prostă sunt peste 50%, cel mai mult are Elena Udrea, eu citesc treaba asta în felul următor: chiar dacă ajung în finala -prezidenţială, oamenii aceştia au şanse foarte mici să căştige. Sau Vadim Tudor, dacă, prin absurd, va ajunge într-o finală prezidenţială, are mici şanse să câştige.

Darie Cristea: E clar că Vadim Tudor va fi un candidat de tur unu, nu poate emite pretenţii la turul doi. E interesantă respingerea candidaturii lui Crin Antonescu, care era preferat în urmă cu un an. Decontează ruperea USL.

Nicolescu: Mi se pare îngrijorătoare lipsa de notorietate a candidaţilor PMP şi PDL: Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu.

Cristea: Graficul acesta ne spune că, în afară de  veşnicul Mugur Isărescu,  finala va fi Victor Ponta- Klaus Iohannis. Sunt două personaje bine configurate, mai ales că Antonescu este într-o scădere de formă, iar Cătălin Predoiu mai are de recuperat la notorietate. Mai e de observat că şi MRU a început să adune la părere proastă, deşi era, la un moment dat, cel mai credibil lider al dreptei. Eşecul de la europarlamnetare a contat.

Cristea: Avem un tip ne naţionalism banal, uzual. Dacă vorbim de România, românii cred că preşedintele trebuie să fie român. Chiar dacă pentru Iohannis funcţionează magia germanului, s-ar putea ca lumea să prefere un român pentru Cotroceni, în final. E de văzut acest semnal. S-ar putea să avem un blocaj la Klaus Iohannis, care poate fi îngrijorător. Există riscul să mergi cu Iohannis care obţine pe dreapta un scor foarte bun, dar care nu trece de 50%. Acest moment ar putea fi speculat de Crin Antonescu. Însă Iohannis ar putea exploata partea pozitivă a stereotipului privind originea germană şi ar putea căştiga.

Nicolescu: Cred că importantă este tendinţa. Acum Iohannis este plafonat, nici nu mai creşte, nici nu mai scade.

Cristea: Iar Victor Ponta încă nu s-a plafonat, stă destul de bine în sondaje. 

Nicolescu: Din fericire pentru Iohannis, şi ceilalţi par cam plafonaţi.

Cristea: Problema domnului iohannis este că are încă nişte lupte interne în PNL.

Nicolescu: Cei pentru care este puţin şi deloc important religia candidatului, nu se ghidează după argumente de ordin religios. În timp, cei care cred că este important, înseamnă că argumentele religioase cântăresc în discuţia lor.

Cristea: Să fii etnic român contează mai mult decât să fii creştin ortodox.

Nicolescu: Eu aş întreba dacă cei 40%, care au spus că este important să fie adversarul lui Traian Băsescu, se pot identifica cu procentele PSD-UNPR-PC?

Cristea: Da. Constatăm că Traian Băsescu rămâne o temă electorală importantă. Poate fi folosită în continuare tema Traian Băsescu. Este foarte posibil să piardă din acest electorat cei care nu mai susţin această temă. Prin abandonarea temei Traian Băsescu, acel candidat s-ar putea să aibă de pierdut.

Pe partea dreapta, au fost prea multe delimitări de Traian Băsescu, să putem să mai evaluăm cât de utile sunt asocierile acestea. Klaus Iohannis este cel mai neutru din acest punct de vedere, care a evitat o ceartă cu oricine. Este un personaj care vorbeşte foarte puţin şi totuşi a reuşit să capitalizeze intenţia de vot.

Nicolaescu: Eu văd situaţia lui Traian Băsescu ca povestea cu nevasta: nu poţi nici cu ea, nici fără ea. O apropiere de Traian Băsescu îi dă muniţie lui Ponta, o distanţare de Traian Băsescu, nu-ţi garantează voturile nucleului dur al lui Traian Băsescu. Este foarte complicat din acest punct de vedere. Cel mai bine a gestionat această relaţie Klaus Iohannis.

Ce vor românii de la viitorul preşedinte, este o altă întrebare din sondaj.

Cristea: Sunt problemele fundamentale: locuri de muncă şi lipsa asistenţei sociale. Ne arată un preşedinte mai degrabă spre stânga, ceea ce îl avantajează pe Victor Ponta.

Nicolaescu: Ceea ce este în fişa postului unui preşedinte nu prea se regăseşte.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite