Weekend de vis: Se joacă sferturile Euro 2020! La ce să ne aşteptăm, în următoarele două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonardo Bonucci (Italia)
Leonardo Bonucci (Italia)

După 21 de zile, în care am asistat la 44 de meciuri desfăşurate în toată Europa, turneul final a ajuns la ultima sa parte. Iar vineri şi sâmbătă sunt programate cele patru confruntări care vor alcătui tabloul semifinalelor. Apoi, nebunia se mută, în întregime, în Anglia.

Când a spus, în momentul amânării cu un an, că Euro 2020 va fi luminiţa de la capătul tuneului, preşedintele UEFA, Aleksander Čeferin (53 de ani), a avut mare dreptate!

Pentru că, după un an pandemic, turneul final ne-a oferit, într-adevăr, gustul dulce al revenirii la normalitate. Cu meciuri senzaţionale - cel mai frumos de până acum s-a jucat chiar la Bucureşti, în acel memorabil Franţa - Elveţia - şi cu stadioane din ce în ce mai pline. Iar aici merită să fie felicitată UEFA, o organizaţie care, în ultima perioadă, a luat unele decizii proaste - cum ar fi promovarea unor mişcări precum Black Lives Matter, fără legătură cu sportul, înaintea meciurilor de fotbal - dar care a procedat excelent, atunci când a condiţionat găzduirea meciurilor din cadrul Euro 2020 de prezenţa spectatorilor în tribune! Pentru că teama excesivă de boală e o altă boală, iar după aproape o lună de meciuri, la care au asistat mii de oameni de la faţa locului, nu s-a întâmplat niciun cataclism.

Iar de acum înainte încep partidele cu adevărat savuroase, cele din sferturi. Pe care „Weekend Adevărul“ vi le prezintă, în rândurile de mai jos.

Elvaţia, parcurs istoric

Seria partidelor din această fază va fi deschisă de întâlnirea de pe „Krestovsky“. În care Elveţia, care a dat lovitura eliminând Franţa, campioana mondială en-titre şi vicecampioana europeană, va încerca să-şi continue parcursul istoric de la acest European. Pentru că trupa lui Vladimir Petkovici a atins, în premieră, sferturile întrecerii continentale, după ce, în 2016, depăşea pentru prima dată faza grupelor. 

Spania, de partea cealaltă, singura echipă care a câştigat Euro de două ori succesiv (2008, 2012), rămâne favorita caselor de pariuri. Mai ales că elevii lui Luis Enrique vin după două meciuri în care au marcat zece goluri!

Din păcate pentru elveţieni, ei trebuie să se descurce fără căpitanul lor, Granit Xhaka (suspendat). 

Ultimele două întâlniri directe au fost în Liga Naţiunilor, în octombrie şi noiembrie 2020. Şi au fost strânse: 1-0 pentru Spania, la Madrid, şi 1-1 în confruntarea disputată, la Basel.

Lukaku

Romelu Lukaku (Belgia)

La Munchen, avem „finala“ din sferturi

Fără îndoială, cea mai echilibrată confruntare din sferturi e cea care se va juca pe „Allianz Arena“ din Munchen. Pentru că aici se vor întâlni Belgia, locul 1 în clasamentul FIFA, şi Italia, printre cele mai impresionante naţionale de la acest Euro 2020.

Va fi un meci în care, probabil, un cuvânt greu de spus vor avea vedetele din atacul celor două echipe, cu prestaţii excelente la acest turneu final. Vorbim despre Romelu Lukaku (Belgia), cu trei goluri, şi Ciro Immobile (Italia), cu două reuşite.

Pentru belgieni, acest turneu e un moment al adevărului! Pentru că naţionala lor are, probabil, cea mai bună generaţie din istoria acestei ţări. Şi, după Mondialul din 2018, în care „Diavolii roşii“ au câştigat finala mică, acum doar o prezenţă în ultimul act ar mulţumi fanii. Rămâne de văzut dacă Eden Hazard şi Kevin De Bruyne vor fi în stare să joace contra Italiei, după ce amândoi s-au accidentat, în optimi, în duelul cu Portugalia.

Schick

Patrik Schick (Cehia)

Baku găzduieşte meciul pe care n-ar fi pariat nimeni

Cine ar fi zis, acum trei săptămâni, că atunci când vor începe sferturile Euro 2020, Franţa, Germania, Portugalia, Olanda sau Croaţia vor fi deja acasă? Iar Danemarca şi Cehia se vor întâlni, în meci direct, pentru un loc în semifinale!

Mai ales că danezii au pornit în competiţie cu două eşecuri succesive, iar Cehia a ieşit din grupe de pe locul 3!

Cu siguranţă, Danemarca e favorita publicului în acest turneu, după înfricoşătorul incident cu Christian Eriksen, care a suferit un infarct pe gazon, contra Finlandei. Cehia? O echipă Schick, dacă e să facem un joc de cuvinte, folosindu-ne de numele atacantului care a făcut furori la Euro 2020, fiind pe locul 2, în acest moment, în clasamentul marcatorilor, cu patru reuşite.

Kane

Harry Kane (Anglia)

Anglia, condamnată să se califice

Fanii vor fi necruţători cu naţionala Albionului, dacă aceasta va rata accederea în semifinale, în faţa Ucrainei, după ce a trecut de Germania, în optimi!

E genul de meci însă pe care Anglia e mai mult decât capabilă să-l piardă, dacă ne uităm doar la ce s-a întâmplat la Euro 2016, când englezii s-au făcut de râs, în optimi, cu Islanda: 1-2!

Acum însă, Southgate a ansamblat o trupă mult mai solidă, care n-a luat niciun gol la Euro 2020. Şi care ştie că, dacă va trece de această fază, poate juca pe teren propriu, cu fanii în tribune, atât în semifinale, cât şi în meciul pentru trofeu, dacă va ajunge atât de departe.

Ucraina? Nimic de pierdut, totul de câştigat! E, în premieră, în sferturile unui European şi gata să dea încă o lovitură, după dramaticul meci pe care l-a câştigat, în minutul 120+1, în optimi, contra suedezilor.

CITEŞTE ŞI:

Cataclismul care n-a mai venit: Câţi oameni au luat COVID după meciurile Euro 2020, la Bucureşti

60.000 de suporteri vor putea asista la meciurile din semifinale şi la finala Euro 2020, toate pe „Wembley“ din Londra.  

Euro 2020, programul turneului final

Sferturi

*Vineri, St. Petersburg, ora 19.00: Elveţia - Spania

*Vineri, Munchen, ora 22.00: Belgia - Italia

*Sâmbătă, Baku, ora 19.00: Cehia - Danemarca

*Sâmbătă, Roma, ora 22.00: Ucraina - Anglia

Semifinale

*6 iulie, Londra, ora 22.00: Belgia / Italia - Elveţia / Spania

*7 iulie, Londra, ora 22.00: Anglia / Ucraina - Cehia / Danemarca

Finala

*11 iulie, Londra, ora 22.00

Pro TV transmite Euro 2020 în România.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite