VIDEO România - Finlanda 9-0, în 1973. Istoria unui meci înaintea căruia adversarii au fost duşi prin baruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are nevoie de o victorie şi un egal în partida cu Finlanda, pentru a se califica la Euro 2016, d e pe poziţia secundă a Grupei F.

Considerată iniţial o calificare care se poate obţine într-un mod facil, tentativa echipei naţionale de a ajunge la turneul final din Franţa a devenit un demers din ce în ce mai anevoios. Iar acest lucru se datorează în principal seriei de trei rezultate de egalitate pe care echipa lui Iordănescu le-a obţinut în 2015, fapt care a permis Ungariei să ajungă la trei puncte în urma “tricolorilor” şi să ameninţe poziţia secundă în clasament, care duce direct la Euro.
Ca să fie sigură de calificare, România trebuie să obţină patru puncte din “dubla” cu Finlanda şi Feroe, doi adversari mult mai slab cotaţi, dar care au realizat rezultate surprinzătoare în această campanie, ambele învingând, spre exemplu, pe terenul Greciei. Calificarea s-ar putea obţine şi de pe locul al treilea din grupă, dar pentru asta e nevoie de un joc al rezultatelor favorabil. După cum se ştie, la euro 2016 merg direct primele două clasate din fiecare grupă, plus cel mai bun loc trei, restul echipelor clasate pe această poziţie urmând a juca la baraj. În stabilirea celui mai bun loc trei nu se iau în calcul rezultatele cu ultima clasată.


În 1973 am “măcelărit” Finlanda
Până să se gândească totuşi la locul trei sau chiar la baraj, naţionala are prima şansă în cele două dispute din această săptămână. Primul adversar, Finlanda, este echipa pe care am învins-o la cel mai mare scor din istoria primei representative. Acum aproape 42 de ani, pe 14 octombrie 1973, România zdrobea Finlanda la Bucureşti, cu 9-0. A fost un meci cu mult cântec, deoarece acesta era scorul de care “tricolorii “ aveau nevoie pentru a se califica la CM 1974, însă el trebuia corelat cu un egal al Albaniei în compania Republicii Democrate Germane, lucru care nu s-a întâmplat. Finlandezii au venit atunci în excursie la Bucureşti, fiind plimbaţi prin baruri şi “omeniţi” cu balerine astfel încât nu încurce tentative României de a surclasa. Raportul tehnic al partidei de atunci spune totul despre ce s-a petrecut pe teren: Şuturi la poartă: 27-4, Şuturi pe poartă: 17-2, Cornere: 10-1.În încercarea disperată de a prind ecalificarea, Federaţia a încercat inclusiv motivarea albanezilor, care au primit câte un radio portabil şi trei metri de stofă, dar au fost incapabili să încurce RDG-ul. Acel 9-0 administrat Finlandei a rămas în istorie, dar n-a avut nicio valoare, calificarea fiind pierdută la meciul de la Helsinki, din 1972, unde România a făcut doar 1-1, avându-l pe Anghel Iordănescu  o repriză pe gazon. Gafeurul de serviciu s-a numit atunci Rică Răducanu, care în minutul 87 s-a aruncat pe o minge în propriul careu şi a stat pe ea până arbitrul a dictat lovitură liberă indirect pentru tragere de timp, în urma căruia finlandezii au egalat. 

grupa

 Data: 14 octombrie 1973

Stadion: 23 August

Spectatori: 30.000

Au marcat: Liţă Dumitru (6), Marcu (8), Mircea Sandu (25, 65), Marcu (43), Dumitrache (45, 63), Pantea (55), Dudu Georgescu (81)

Romania: Necula Răducanu - Lajos Sătmăreanu, Dumitru Antonescu, Ştefan Sameş, Augustin Deleanu - Cornel Dinu, Ion "Liţă" Dumitru - Nicolae Pantea, Mircea Sandu, Florea Dumitrache (75 Dudu Georgescu), Dumitru Marcu. Selecţioner: Valentin Stanescu

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite