REPORTAJ Gloriile olimpismului, omagiate la scenă deschisă: „Sunteţi eroii care aţi scris istoria sportului românesc!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de trei ore, foaierul şi sala Ateneului Român din Capitală s-au dovedit vineri seara a fi neîncăpătoare pentru aproximativ 500 de foşti medaliaţi olimpici şi antrenori prezenţi la evenimentul de celebrare a Centenarului Olimpismului Românesc.

Agitaţie mare vineri seara la Ateneul Român din Bucureşti, unde s-au sărbătorit 100 de ani de la înfiinţarea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Sute de foşti medaliaţi olimpici, antrenori şi chiar sportivi în activitate au răspuns prezent invitaţiei COSR pentru a fi omagiaţi de către membrii marcanţi ai mişcării olimpice internaţionale.

Cu două ore înainte de începerea evenimentului, oaspeţii de seamă au început să sosească la Ateneu. În pas domol şi legănat, copleşiţi de emoţia iminentei reîntâlniri cu colegii de generaţie, foştii medaliaţi olimpici s-au îmbrăţişat şi pupat ca în vremurile bune, când urcau împreună pe podiumul Jocurilor Olimpice. Le mai lipsea doar să fluture tricolorul, pe care l-au purtat de-a lungul timpului pe cele mai înalte culmi. Însă, decorul colorat în roşu, galben şi albastru a suplinit lipsa drapelului naţional.

În ţinute sobre şi elegante, invitaţii nu s-au sfiit să se manifeste zgomotos, să râdă sau să verse o lacrimă în amintirea vremurilor de odinioară, când scriau istorie pentru România. Nostalgia revederii i-a cuprins pe toţi şi le-a luminat chipurile brăzdate de trecerea timpului. "Măcar la astfel de evenimente să ne mai întâlnim şi noi. Au trecut anii şi am îmbătrânit, dar nu putem uita vremurile când câştigam medalii pentru România", se aude dintr-un cerc restrâns de campioni.

Elisabeta Lipă, declarată canotoarea secolului al XX-lea, se întreţine jovial cu Nicu Vlad, halterofilul de aur al României, cu Carmen Tocală, secretar de stat în MTS şi fostă baschetbalistă, dar şi cu Valeria Răcilă. Stau toţi la o masă şi deapănă amintiri. Acestea nu sunt doar amintirile lor, ci ale întregii naţiuni, care sunt sacre pentru fiecare român.

Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, îşi face şi el apariţia printre distinştii oaspeţi. Este abordat de mulţi oameni pe care nu-i cunoaşte, dar asta nu-l împiedică să le zâmbească binevoitor şi să discute cu ei. "Vă felicit pentru schimbările pe care le-aţi făcut la federaţie şi vă doresc succes pe mai departe", îi spune un domn tânărului şef al FRF, vădit emoţionat de recunoştiinţa pe care i-o arată oamenii, deşi este doar de o jumătate de an la Casa Fotbalului.

Cantoarele din barca de 8+1, între care se remarcă figurile inconfundabile ale Georgetei Andrunache şi Vioricăi Susanu, ciocnesc o cupă de şampanie în foaierul Ateneului Român. "Ce vremuri au fost. Mă bucur să ne revedem după atâta timp, mai ales la astfel de evenimente", se aude din grupul lor.

Ivan cel Mare 

Pe faţa lui Ivan Patzaichin, canoistul care a câştigat o medalie olimpică cu pagaia ruptă, se observă un calm imperturbabil. Răspunde amabil tuturor întrebărilor venite din partea jurnaliştilor şi apoi conversează cu prietenii săi. Îmbărcat elegant, Ivan este unul dintre cei care au pus o cărămidă la edificiul olimpismului românesc. Ceva mai departe de Patzaichin se află Gabriela Szabo, campioana olimpică de la Sydney, actualmente ministru al Sportului. Discută cu Mihai Covaliu, campion olimpic, tot la Sydney, amândoi afişând zâmbete largi.

Printre invitaţi se remarcă şi figurile vesele ale Sandrei Izbaşa, Andreei Răducan, şi ele campioane olimpice. Ele se salută cordial cu fostul şef al COSR, Octavian Morariu, actualmente membru în Comitetul Olimpic Internaţional.

Bunadispoziţie a tuturor este întreruptă de o voce care îi anunţă pe invitaţi să poftească în sala Ateneului. La scurt timp, îşi face apariţia şi preşedintele României, Traian Băsescu. "Bună seara", le spune el jurnaliştilor care speră, în zadar, să obţină o declaraţie scurtă. Şeful statului, întâmpinat protocolar de Alin Petrache, pătrunde cu pas grăbit în foaier şi apoi urcă scările ce dau în sală.

Ceremonia durează aproximativ două ore. Băsescu rosteşte un discurs liber în faţa asistenţei şi îi felicită pe toţi cei prezenţi în sală, care au adus glorie României la Jocurile Olimpice. "Dumneavoastră sunteţi eroii care aţi scris istoria sportului românesc. Mulţi dintre dumneavoastră, sportivi şi antrenori, aţi ajuns eroii la care ne raportam când eram mai mici sau cei precum ne-am fi dorit să devenim în domeniile noastre după ce am devenit mai mari, dar toţi la un loc aţi făcut un lucru extraordinar, aţi adăugat gloria dumneavoastră printre cele mai mari frumuseţi ale acestei naţiuni", a afirmat şeful statului, în aplauzele invitaţilor.

Discursul şefului statului a fost urmat de cel al lui Thomas Bach, şeful CIO şi Patrick Hickey, preşedintele Comitetelor Olimpice Europene. Momentele festive s-au încheiat protocolar, cu decernarea unor plachete comemorative, după care au urmat câteva momente artistice şi concerte ale pianistului Damian Drăghici şi sopranei Felicia Filip.

După aproximativ două ore, invitaţii au părăsit sala Ateneului, revenind în foaier, unde au sărbătorit momentul aniversar cu alte cupe de şampanie şi cu vin din belşug. A fost ultimul moment al unei seri festive organizată special în cinstea acestor eroi care au adus glorie României şi au scris istoria sportului românesc.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite