Există dovada! Nicolae Ceauşescu se săturase de blaturi şi a vrut  desfiinţeze Steaua şi Dinamo. Ce l-a scos din sărite pe fostul dictator comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toamna anului 1989, Nicolae Ceauşescu era extrem de dezamăgit de fotbalul românesc. Preşedintele Republicii Socialiste România a ameninţat cu desfiinţarea cluburilor departamentale şi s-a lansat într-o incredibilă tiradă vizavi de aranjamentele din Divizia A.

Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din data de 12 octombrie 1989 ce face referiri la meciul de fotbal dintre Danemarca şi România, pierdut de tricolori cu 3-0, în cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 1990. Materialul a fost furnizat de Ion Bucur, lect. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Istorie - Universitatea din Bucureşti şi a mai fost publicat de revista "Sport Magazin".  

Discuţia asupra meciului era în afara ordinii de zi. Complet imprevizibil, Nicolae Ceauşescu a deschis însă şedinţa cu eşecul naţionalei în Danemarca, asupra căruia opinează intermitent şi Elena, ameninţând repetat cu desfiinţarea cluburilor care au dat jucători (în principal Steaua şi Dinamo) în cazul necâştigării returului.  

stenograma

Cu lecţia învăţată, România s-a impus pe 15 noiembrie 1989 cu 3-1 şi a câştigat biletele pentru turneul final din Italia.  “Repet, desfiinţăm toate cluburile care au dat jucători, dacă aici nu câştigă. Internele aşa i-au învăţat? Acasă să marcheze 10 goluri într-un meci – cu arbitrii – dacă ei nu câştigă, le spun că îi arestează. I-am spus lui Postelnicu că, dacă un arbitru mai face aşa ceva, nu mai arbitrează. Acest lucru a dus la dezorganizare şi, în ultimă instanţă, a dus de râpă sportul. Nu se poate una ca asta!”, a tunat dictatorul. 

stenograma 2

   S-a aflat cât costă lunar tratamentul pe care trebuie să-l facă Mihăiţă Neşu, sperând că va redeveni un om normal

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite