Adversarele echipelor româneşti din grupele Europa League: sistem de joc, lot şi programul meciurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miodrag Belodedici a avut mâna buna la tragerea la sorţi de la Monaco de astăzi. Exceptând FC Vaslui, care a cazut cu Sporting Lisabona (Portugalia), Lazio (Italia), FC Zurich (Elveţia), Steaua şi Rapid au grupe accesibile la prima vedere. Mai jos gasiţi o analiza a celor trei grupe şi comentariile oamenilor implicaţi.

Steaua norocoasă

Miodrag Belodedici şi-a ajutat fosta echipă, pe care a plasat-o într-o grupă accesibilă. Formaţia patronată de Gigi Becali va întâlni Schalke 04, Maccabi Haifa şi AEK Larnaca, având şanse reale de calificare.

Adrian Epure

Mulţumit de ce i-au hărăzit sorţii la Monte Carlo, Gigi Becali a anunţat că obiectivul echipei este calificarea în finala Ligii Europa, ce va fi găzduită de „Arena Naţională" din Bucureşti, la 9 mai 2012. „Şi dacă vrei, n-ai cum să nu mergi mai departe. Rugăciunile mele mă vor duce în finală", a spus latifundiarul.

Favorita grupei este Schalke 04 (Germania), echipa celebrului Raul, dar şi a românului Ciprian Marica. Atacantul naţionalei mai are la activ trei confruntări cu formaţiile româneşti în Europa. În sezonul 2005-2006, deşi n-a jucat, se afla în lotul Şahtiorului la partida cu Rapid, scor 0-1, din grupele Cupei UEFA. În sezonul 2009-2010, a evoluat în play-off-ul Ligii Campionilor, cu VfB Stuttgart, împotriva celor de la Poli Timişoara (0-0 şi 2-0). Apoi, în aceeaşi stagiune, dar în grupele Ligii, a întâlnit Unirea Urziceni (1-1 şi 3-1), când a şi marcat un gol.

Levy îşi înfruntă clubul de suflet

Maccabi Haifa (Israel) e campioana en-titre din Ţara Sfântă, formaţie pentru care Ronny Levy este o legendă vie. Tehnicianul Stelei a fost atât jucător (1992-1997), cât şi antrenor (2000, 2003-2008) la Maccabi, în ultima postură reuşind să câştige trei titluri şi trei Cupe. „Maccabi este o parte din mine. E foarte emoţionant pentru mine să mă întorc în Israel şi să joc chiar împotriva lui Maccabi Haifa", a mărturisit Levy.

„Cenuşăreasa" grupei este AEK Larnaca (Cipru), clubul unde Jordi Cruyff este manager general. La AEK a evoluat în sezonul 2006-2007 şi actualul director sportiv al Stelei, Narcis Răducan.

"Am avut mână bună pentru Steaua. După părerea mea, nu are cum să rateze calificarea."
Miodrag Belodedici
fost căpitan Steaua

"Avem o grupă foarte accesibilă. Nu mi-e frică de nicio echipă. Înaintea meciului cu Maccabi mă duc într-un pelerinaj de o săptămână în Israel. Avem avantajul că Levy o cunoaşte pe Haifa. Iar Marica o să păţească la fel ca Zicu. "
Gigi Becali
patron Steaua

Programul grupei J

Etapa 1 (15 septembrie):
- Steaua - Schalke 04,
- Maccabi Haifa - AEK Larnaca

Etapa 2 (29 septembrie):
- AEK Larnaca - Steaua
- Schalke 04 - Maccabi Haifa

Etapa 3 (20 octombrie):
- AEK Larnaca - Schalke 04
- Maccabi Haifa - Steaua

Etapa 4 (3 noiembrie):
- Schalke 04 - AEK Larnaca
- Steaua - Maccabi Haifa

Etapa 5 (1 decembrie):
- AEK Larnaca - Maccabi Haifa
- Schalke 04 - Steaua

Etapa 6 (14 decembrie):
- Steaua - AEK Larnaca
- Maccabi Haifa - Schalke 04

image
image



Vasluienii au o misiune imposibilă!

Bogdan Savin

Moldovenii au fost ocoliţi de şansa celorlalte participante româneşti în grupele Ligii Europa. Debutul în faza grupelor pentru trupa lui Porumboiu nu a fost cu noroc, motivul fiind totuşi unul întemeiat: prima participare înseamnă şi extragerea din ultima urnă. Ca o comparaţie, Steaua a fost în urna a doua, iar Rapid s-a aflat în a treia. Pe lângă Lazio, unde evoluează Ştefan Radu, moldovenii se vor înfrunta şi cu portughezii de la Sporting Lisabona şi cu elveţienii de la FC Zürich. „Ştacheta este ridicată, trebuie să sărim peste ea. Toate echipele cu care jucăm sunt de nivelul Ligii Campionilor. Nu toţi au norocul să joace cu Larnaca şi cu Haifa", a spus Adrian Porumboiu. Neavând omologat stadionul propriu, Vasluiul va disputa partidele de acasă pe arena celor de la Ceahlăul, la Piatra Neamţ.

image

Sânmărtean (centru) şi colegii săi au fost ocoliţi de noroc  Foto: AFP



Ghioane, salariu de 250.000 de euro

Până săptămâna viitoare, Tibi Ghioane va semna contractul cu vasluienii, Porumboiu oferindu-i un contract pe doi ani şi un salariu stagional de 250.000 de euro. „Încercăm să facem trei-patru transferuri. Vedem în zilele următoare dacă Tibi Ghioane este hotărât să vină la noi", a anunţat patronul moldovenilor.

"Belodedici ne-a trimis în iad! Nu ştiu dacă se putea mai rău. I-a tremurat mâna lui Belo. Oricum, noi jucăm în Europa, în timp ce Steaua joacă prin Balcani, prin Asia Mică."
Viorel Hizo
antrenor FC Vaslui

Programul grupei D

Etapa 1 (15 septembrie):
- FC Zurich - Sporting Lisabona
- Lazio - FC Vaslui

Etapa a 2-a (29 septembrie):
- FC Vaslui - FC Zurich
- Sporting Lisabona - Lazio

Etapa a 3-a (20 octombrie):
- Sporting Lisabona - FC Vaslui
- FC Zurich - Lazio

Etapa a 4-a (3 noiembrie):
- FC Vaslui - Sporting Lisabona
- Lazio - FC Zurich

Etapa a 5-a (1 decembrie):
- Sporting Lisabona - FC Zurich
- FC Vaslui - Lazio

Etapa a 6-a (14 decembrie):
- FC Zurich - FC Vaslui
- Lazio - Sporting Lisabona

image



Rapidul speră

Giuleştenii visează cu ochii deschişi la primăvara europeană. Rapid are şanse reale la primele două locuri calificante într-o grupă alături de PSV Eindhoven, Hapoel Tel Aviv şi Legia Varşovia.

Robert Helbet

Giuleştenii se pot considera norocoşi după tragerea la sorţi de ieri. Dacă forţa fotbalului olandez este bine cunoscută, celelalte două formaţii sunt la îndemâna alb-vişiniilor. Preşedintele Rapidului, Dinu Gheorghe, este optimist în privinţa accederii în fazele superioare ale competiţiei. „Ne vom bate parte în parte cu PSV. Nu mi-e frică de Hapoel şi urmează să ne lămurim ce înseamnă Legia. Avem şanse importante să prindem primăvara europeană", a spus oficialul giuleştean.

image

Bozovici (centru) şi Roman aşteaptă confruntările din grupă   Foto: Sebastian Tătaru



Edel e la Hapoel

Tot cu Lucescu jr antrenor, Rapid a mai întâlnit Hapoel în fosta Cupa UEFA, în sezonul 2006-2007. Atunci era un sistem diferit faţă de cel de acum din Liga Europa. Grupele erau formate din câte cinci echipe, iar primele trei se calificau în următoarea fază. Partidele din grupe nu se disputau tur-retur, iar giuleştenii i-au întâlnit pe israelieni la Tel-Aviv, acolo unde au remizat, scor 2-2. Cu ocazia jocurilor de acum cu Hapoel, rapidiştii se vor întâlni şi cu o mai veche cunoştinţă. Portarul Apoula Bete a evoluat două sezoane în Giuleşti, iar în această vară a semnat cu gruparea din Tel Aviv, după ce i s-a terminat contractul cu Paris Saint-Germain.

Programul grupei C

Etapa 1 (15 septembrie): 
- Hapoel Tel-Aviv - Rapid
- PSV Eindhoven - Legia Varşovia

Etapa 2 (29 septembrie):
- Legia Varşovia - Hapoel Tel-Aviv
- Rapid - PSV Eindhoven

Etapa 3 (20 octombrie):
- Rapid - Legia Varşovia
- Hapoel Tel-Aviv - PSV Eindhoven

Etapa 4 (3 noiembrie):
- Legia Varşovia - Rapid
- PSV Eindhoven - Hapoel Tel-Aviv

Etapa 5 (30 noiembrie):
- Rapid - Hapoel Tel-Aviv
- Legia Varşovia - PSV Eindhoven

Etapa 6 (15 decembrie):
- Hapoel Tel-Aviv - Legia Varşovia
- PSV Eindhoven - Rapid

image
image
image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite