Un ONG atrage atenţia asupra importanţei brazilor naturali prin campania „O, brad frumos”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brazi de Crăciun FOTO Getty Images
Brazi de Crăciun FOTO Getty Images

Un brad ajunge la maturitate în 12 ani, dar este tăiat într-un minut, pentru Crăciun. Din această cauză, Fundaţia Conservation Carpathia (FCC) a lansat o iniţiativă prin care doreşte să atragă atenţia asupra importanţei brazilor naturali.

Prin această campanie, FCC îşi propune reducerea pe termen lung a numărului de pomi de Crăciun tăiaţi din pădure şi încurajarea oamenilor să apeleze la surse alternative: brazi crescuţi în pepiniere, în ghiveci sau alternative confecţionate manual.

Pentru a ajunge la înălţimea de 1,5-2 metri, aşa cum sunt cei vânduţi de sărbători, unui brad din pădure îi sunt necesari mai mult de 10-12 ani. După 12 ani de luptă pentru supravieţuire, bradul este tăiat într-un minut. Este ţinut două săptămâni în casă, apoi este aruncat. „Copiii şi nepoţii noştri trebuie să aibă şansa să se bucure de măreţia brazilor naturali în pădurile din Munţii Carpaţi şi peste generaţii”, se arată într-un comunicat al FCC.

Startul campaniei a fost dat printr-un concert de colinde la Ateneu, în data de 13 decembrie, unde Corul Symbol a cântat varianta reinterpretată şi mai ancorată în realitate a celebrului colind „O, brad frumos”, pentru a sensibiliza publicul cu privire la acest fenomen.

„În pădurile în care se desfăşoară activităţi economice, modul de tăiere şi regenerare trebuie să promoveze neaparat păstrarea proporţiei bradului, în principal din regenerări naturale. Procentual, extragerea brazilor din pădure pentru pomi de Crăciun, trebuie redusă proporţional cu apariţia pe piaţa a alternativelor, în aşa fel încât bucuria copiilor şi nepoţilor noştri de sărbători, să nu fie ştirbită. În ultimii 3 ani FCC a plantat între 40.000 şi 50.000 de puieţi de brad, în zone în care acesta a fost eliminat de către om. Încurajăm participarea copiilor şi tinerilor la activităţi în pepinierele fundaţiei şi la campaniile de plantare pe care le organizam. Voluntarii au ocazia să aiba în grijă puieţii, de cand apar în pepiniere, până când sunt plantaţi în munte şi câţiva ani după reîmpădurire”, a declarat Mihai Zotta, Director tehnic Fundaţia Conservation Carpathia.

De şapte ani de când Fundaţia Conservation Carpathia a început în România unul dintre cele mai importante proiecte de conservare din Europa, grupul a achiziţionat peste 17.000 de hectare de suprafaţă. Aproape 8.000 hectare din aceste suprafeţe sunt zone de non intervenţie (protejate prin Planul de management în situl Natura 2000 Munţii Făgăraş sau zone de strictă protecţie, în Parcul Naţional Piatra Craiului). Toate pădurile sunt în protecţie şi nu se taie.

500 de hectare tăiate la ras în ultimii 10 ani au fost achiziţionate şi aproape 400 de ha au fost deja reîmpădurite şi, pe an ce trece, o nouă pădure prinde putere. Peste 800.000 de puieţi produşi în pepinierele ONG-ului sau cumpăraţi au fost folosiţi pentru campaniile de reîmpăduriri, respectând compoziţia naturală a pădurii.

20.000 metri de şanţuri făcute de tractoarele care au exploatat sălbatic lemnul din pădure au fost refăcute şi a fost consolidat solul unde au avut loc tăieri masive, pentru ca satele de la poalele muntelui să fie mai în siguranţă la ploi torenţiale.

Finanţarile vin din proiecte prin granturile SEE 2009-2014, programul Life +, din România şi de la fundaţii din străinatate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite