România - prima ţară din lume care va implementa Alfabetul Tactil al Culorilor, pentru a-i ajuta pe nevăzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi, anunţă într-un comunicat Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).

Alfabetul Scripor – sau Alfabetului Tactil al Culorilor – foloseşte atât forme geometrice bidimensionale, cât şi un sistem simplu de puncte, astfel încât utilizatorul poate avea două moduri de obţinere a informaţiilor prin atingere, se arată în documentul citat. 

Alfabetul a fost inventat de Paul Tudor Scripor şi a fost premiat la Salonul de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educaţie, Cultură şi Artă, precum şi cu Premiul Special al Asociaţiei Inventatorilor din Germania.

Ministrul Educaţiei Monica Anisie a avut o întâlnire, joi, la sediul MEC cu Paul Tudor Scripor, inventatorul Alfabetului Tactil al Culorilor.

„În cursul săptămânii viitoare, se va semna protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Asociaţia Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel naţional şi a acestui tip de alfabet”, se arată în comunicatul MEC.

Potrivit sursei citate, discuţiile dintre ministrul Educaţiei şi inventatorul Paul Tudor Scripor s-au axat pe multitudinea de avantaje directe de care persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi, precum tulburări de spectru autist sau Sindrom Down, vor putea beneficia după implementarea acestui alfabet tactil al culorilor.

„Acesta oferă soluţii concrete şi le va permite acestora accesul la educaţie incluzivă în mod complet, gratuit şi voluntar”, se arată în comunicat.

Şapte ani de cercetări şi teste

După mai bine de şapte ani de cercetări şi teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluţia reprezentării tactilo-grafice a culorii şi a nuanţei, printr-un simbol.

Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi uşor recunoscute în orice poziţie, se arată în comunicat. 

Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice şi poate fi învăţat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi intelectuale, permiţând tuturor să trăiască complet şi accesibil într-o lume covârşitor vizuală, potrivit sursei citate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite