Reporteri fără Frontiere: Cenzurarea comentariilor injurioase pe internet încalcă libertatea de exprimare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Reporteri fără Frontiere şi Active Watch au anunţat că intenţia parlamentarului Olguţa Vasilescu de a elabora un proiect de lege prin care comentariile injurioase de pe internet să fie cenzurate, incalcă încalcă libertatea de exprimare.

Cele două organizaţii îi cer Olguţăi Vasilescu să renunţe la proiect într-un protest pe care l-au dat astăzi publicităţii.

Citiţi mai jos comunicatul comun semnat de Organizaţia Reporteri fără Frontiere şi Active Watch: 

“Reporteri fără Frontiere şi ActiveWatch, organizaţia-parteneră din România, îşi exprimă îngrijorarea vizavi de intenţia dumneavoastră de a promova un proiect de lege care să interzică orice comentarii injurioase postate în special pe site-urile media şi care să limiteze accesul utilizatorilor cu limbaj abuziv pe anumite site-uri şi forumuri. Considerăm că o astfel de măsură pune în pericol libertatea de exprimare, iar un eventual proiect legislativ pe această temă este o soluție care afectează libertatea autoreglementării site-urilor şi forumurilor”.

“Deşi iniţiatorii acestui proiect au invocat legislaţia internaţională în sprijinul demersului de a reglementa comentariile utilizatorilor de Internet, informaţia este greşit înţeleasă. Există, într-adevăr, cazuri, dar acestea sunt puţin reprezentative. De exemplu, o astfel de lege a fost adoptată de curând în Iordania, stat care nu are un istoric bun în respectarea drepturilor omului. O legislaţie restrictivă a Internetului există şi în Turcia, ţară a cărei aderare la Uniunea Europeană este întârziată, în mare parte din cauza încălcărilor drepturilor omului”.

“Curtea Europeană a Drepturilor Omului, un reper incontestabil pentru libertatea de exprimare, a dat câştig de cauză în numeroase situaţii jurnaliţtilor care au folosit un limbaj şocant, exagerat sau injurios. De multe ori, libertatea de exprimare a avut întâietate în raport cu argumentele celor care s-au declarat lezaţi. În calitatea sa de membru al Uniunii Europene, României are datoria să încurajeze un mediu virtual liber și independent, care să nu se supună unor reguli contrare libertăţilor pe care le promovează. De aceea, vă solicităm să retrageţi sprijinul pentru acest proiect de lege”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite