Primar vs. ofiţer SRI: cursa verii. Cu spitalizare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un primar dintr-o urbe reşedinţă de judeţ se afla, împreună cu edili ai unor oraşe înfrăţite, din străinătate, în holul de la intrarea unui hotel restaurant - îi invitase la un dineu, citesc într-o ştire difuzată de Mediafax. Deodată, observă că un bărbat, „chip cunoscut”, îl fotografiază.

Văzând „insistenţa” cu care respectivul îi făcea poze, domnul primar (45 de ani) porneşte după individ (46 de ani), care o ia la fugă . Cursa este strânsă, trec prin parc, edilul, „fiind sportiv”, nu se lasă, deşi la ieşirea din hotel a căzut şi i s-a redeschis o rană de la care în acea dimineaţă îşi scosese copcile, după cum povesteşte un domn deputat bun cunoscător al situaţiei. După „vreun kilometru”, în dreptul pieţei agroalimentare, eforturile primarului sunt răsplătite: cel urmărit, agent SRI, se împiedică şi cade. Zice edilul, care l-a imobilizat până la venirea poliţiei.

Agentul SRI spune că primarul l-a dat cu capul de-o maşină. Şi că în timpul altercaţiei i-a dispărut o borsetă în care se găseau acte personale şi carduri bancare. Se pare că la poliţie au sunat amândoi. Poliţiştii caută borseta şi sunt hotărâţi să afle „toate cauzele şi împrejurările”. La Parchet a fost înregistrat un dosar penal în care edilul e cercetat pentru loviri şi alte violenţe, dar şi domnia sa a făcut, conform surselor din cadrul anchetatorilor, o plângere pentru hărţuire. Agentul SRI a fost mutat de la spitalul din oraş într-un spital militar dintr-un oraş mai mare. SRI susţine că agentul se afla în concediu şi nu avea vreo misiune. Aşa îşi petrecea vacanţa.

Primarul - Raduly Robert Kalman - a ţinut a doua zi un discurs, de Zilele Oraşului Miercurea Ciuc, precizând că într-o ţară membră a UE nu este normal ca un cetăţean cinstit, plătitor de taxe şi impozite şi care acum aşteaptă al cincilea copil, să fie zilnic filmat, fotografiat, fără nicio explicaţie. Sună plauzibil, chiar dacă, atunci când eşti persoană publică, riscurile să fii tras în poză sunt mai mari, iar admiratorii pot apărea de unde nu te aştepţi. Subiectul e delicat şi în ţările considerate campioane ale democraţiei, dilema „libertate sau securitate” e o provocare peste tot, aşa că înţeleg frustrarea edilului, pe care l-am şi întâlnit, în 2004, la Miercurea Ciuc, împreună cu alţi colegi din presă, într-o vizită de documentare organizată în Secuime de Centrul pentru Jurnalism Independent. Era şi atunci dezinvolt şi sportiv, ne povestea că a fost ales deputat la 28 de ani, se pronunţa sută la sută pentru autonomia regiunii, ca toţi ceilalţi maghiari întâlniţi. În 2004, da, când, mai pe final de an, Nicu Gheară, observând că e urmărit în trafic, şi-a chemat bodyguarzii şi aceştia i-au capturat pe urmăritorii din „servicii” şi ni i-au arătat în direct pe două posturi de televiziune.

Pe atunci însă nu eram în Uniunea Europeană. Unde o fi normal ca un primar, care aşteaptă al cincilea copil, să fugărească un agent secret al ţării sale pentru că l-a fotografiat, alături de oaspeţii lui, în holul unui hotel. Şi să-l mai şi prindă!

Destul de demult şi foarte agresiv ne observă, ne filmează, ne fotografiază pe noi şi de aceea am transmis un semnal, că este de ajuns”, le-a spus edilul concetăţenilor, în discursul de la Zilele Oraşului. Dacă agentul s-a împiedicat şi a căzut, semnalul... să fie primit. Dacă însă a fost transmis cu capul de maşină, nu mai e semnal. E penal.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite