Pacienţi: Boala nu poate să aşteapte după decizii birocratice. Nu vă mai jucaţi cu vieţile românilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accesul în spitale al pacienţilor cu boli cronice a fost restrâns de la declanşarea pandemiei
Accesul în spitale al pacienţilor cu boli cronice a fost restrâns de la declanşarea pandemiei

Într-o scrisoare deschisă, adresată Ministerul Sănătăţii şi Primăriei Bucureşti, reprezentanţii bolnavilor cronici atrag atenţia că această categorie de pacienţi are nevoie de continuarea terapiilor şi monitorizare permanentă, conform protocoalelor terapeutice şi că, în ultimele luni, această nevoie a fost îngrădită.

”În ultimile luni nu s-a mai permis accesul pacienţilor în spitale pentru investigaţii medicale, acestea fiind amânate cu consecinţe greu de evaluat asupra stării de sănătate a oamenilor. Vă amintim că evoluţia bolilor este diferită de la un pacient la altul, iar aceştia au nevoie de terapie cât mai repede posibil şi nu pot aştepta luni în şir o decizie administrativă”, se arată în scrisoarea deschisă. 

Semnatarii cer redeschiderea de urgenţă a spitalului Colentina din Bucureşti pentru pacienţii cronici. ”Colentina spital suport COVID 19 nu se justifică în condiţiile în care numărul pacienţiilor COVID 19 internaţi este mult sub capacitatea spitalului, în schimb mii de pacienţii cronici au fost repartizaţi către alte spitale, aglomerând centre medicale deja supra-aglomerate”, mai spun reprezentanţii bolnavilor. 

”Menţionăm că la spitalul Colentina se tratează afecţiuni cronice grave precum: afecţiuni oncologice şi afecţiuni hematologice: leucemii, purpură trombocitopenică idiopatică, hemoglobinurie paroxistică nocturnă, limfom, mielom multiplu şi alte afecţiuni onco hematologice, afeciuni gastrointestinale: boli inflamatorii intestinale; afecţiuni reumatice: poliatrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, boli inflamatorii şi autoimune sistemice: lupus eritematos sistemic, polimiozită, vasculită, colagenoze, sindrom anti-fosfolipid: afecţiuni dermatologice: psoriasis, sclerodermie, pemphigus, dermatomiozită: afecţiuni cardiologice, boli neuro-degenerative, scleroză multiplă, hepatite; afectiuni pneumologice. 

Spitalul Colentina este un spital specializat în tratarea bolilor cronice în care lucrează personal medical specializat în tratarea afecţiunilor menţionate şi este dotat cu aparatură medicală care permite diagnosticarea şi monitorizarea bolilor cronice, aparatură care acum este nefolosită.

Este momentul ca să se găsească o altă soluţie de izolare şi monitorizarea a pacienţilor COVID 19 care sunt asimptomatici sau prezintă simptome uşoare. Nu putem accepta ca spitalele să se transforme în hotel de lux pentru pacienţii COVID 19 în condiţiile în care le este refuzat accesul pacienţilor cronici la servicii medicale.

Nu vă mai jucaţi cu vieţile românilor şi redeschideţi urgent spitalul Colentina şi celelalte spitale pentru boli cronice care sunt blocate din motive COVID 19 şi care în acest moment funcţionează cu număr mic de pacienţi COVID 19”, potrivit lui Cezar Irimia, preşedintele APCR. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite