Barometrul global al corupţiei 2013. Sănătatea, justiţia, poliţia şi educaţia - domeniile în care se dă cel mai des mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sănătatea, justiţia, poliţia şi educaţia rămân cele mai mari consumatoare de mită din partea populaţiei, potrivit Barometrului Global al Corupţiei, lansat astăzi de Transparency International. Pe de altă parte, românii consideră că măsurile anticorupţie ale Guvernului Ponta sunt cu 6% mai eficiente de cât cele ale Guvernului Boc-Ungureanu.

Astfel, 1 din 7 români declară ca în ultimele 12 luni a plătit mită în sistemul medical şi 1 din 50 de români a plătit mită în sistemul de învăţământ, în condiţiile în care tinerii şcolarizaţi reprezintă 20% populaţia ţării. Acelaşi studiu arată că cel puţin unuia din patru români i s-a cerut mită în ultimul an, în timp ce 71% dintre aceştia au refuzat să o plătească.

„Aceste rezultate exprimă în termeni statistici experienţele românilor de mai bine de 20 de ani şi faţă de care măsurile au fost cel puţin ineficiente, dacă nu chiar inexistente. Perpetuarea lor trebuie să fie intolerabilă”, susţin reprezentanţii Transparency International.

Şansa unui român din patru se cumpără pe bani

Spre exemplu, corupţia de la examenul de Bacalaureat este doar unul din multele exemple în care prin corupţie este furată şansa la viaţă şi la un viitor onorabil a tinerilor merituoşi şi este premiată non-valoarea.

„Perpetuarea acestui fenomen ani la rândul, în ciuda camerelor de supraveghere şi a altor măsuri adoptate, şi chiar recunoaşterea lui publică de către unul dintre dascăli – prezumat călăuzitor al tinerilor pe drumul valorilor şi integrităţii, denotă mai degrabă sfidare, decât asumare, câtă vreme niciunul din dosarele deschise până acum pe această temă nu a fost soluţionat în mod exemplar şi irevocabil”, au completat specialiştii.

Pe acest fond, pentru mai mult de jumătate dintre români situaţia a devenit intolerabilă, 60% dintre intervievaţi declarând că sunt dispuşi să ia atitudine în nume propriu în faţa corupţiei.

Printre altele, Transparency International România cere instituţiilor abilitate, şi cu precădere Ministerului Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale să deschidă uşa dialogului şi să iniţieze ample dezbateri pe tema problemelor semnalate şi a strategiilor de remediere.

Pe aceeaşi temă:

Corupţia în lume

Mai mult de o persoană din două (53 la sută) din lume consideră că în doi ani corupţia s-a agravat, potrivit unui raport al organizaţiei Transparency International, publicat marţi şi citat de AFP.

Transparency International: Guvernele lumii neglijează corupţia în domeniul Apărării

Şaptezeci la sută dintre ţări nu au instrumentele necesare prevenirii corupţiei în sectorul apărării, potrivit primului indice care măsoară modul în care guvernele previn şi combat corupţia în acest domeniu, arată un raport al Programului de Apărare şi Securitate al Transparency International din Marea Britanie, citat de Reuters.

STUDIU 25 de milioane de euro au primit şpagă medicii din Bucureşti numai anul trecut

Peste 70% dintre bucureşteni spun că a da bani sau cadouri unui medic de care ai fost mulţumit nu este un act de corupţie. Ca urmare, şpaga dată anul trecut de pacienţi în spitalele din Capitală este de aproape 25 de milioane de euro. Aşa arată studiul „Bucureştenii şi Sănătatea”, realizat de sociologii Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite