Legea ANI a fost resuscitată la Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii vor să întoarcă Legea ANI în Parlament, deşi aceasta şi-a încheiat traseul legislativ. PSD se opune, în timp ce în UDMR şi PNL sunt păreri împărţite. Dacă propunerea ar fi acceptată, Legislativul ar urma să rediscute reînfiinţarea comisiilor pentru cercetarea averilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a convocat Biroul Permanent pentru a lua o decizie cu privire la rediscutarea
Legii ANI, cu toate că aleşii au intrat în vacanţă parlamentară.

Mai citiţi şi:

Băsescu vrea impozit pe pensii

Victor Ponta: „Nici nu-i urăsc, nici nu-i iubesc pe liberali”

Demersul Robertei Anastase a pornit de la solicitarea preşedintelui Comisiei juridice, deputatul PDL Daniel Buda, acesta cerându-i să nu trimită actul normativ spre promulgare.

El a susţinut că articolul din lege privind comisiile de cercetare a averilor, eliminat de Senat, este de competenţa decizională a deputaţilor, care ar trebui să-l rediscute.

Unii parlamentari ai Puterii susţin că ar putea să revină şi asupra altor prevederi din lege. Această variantă este susţinută de independentul Eugen Nicolicea pe motiv că, deşi Legea ANI e de competenţa Senatului, deputaţii au votat şi  unele articole care completează o altă lege (115/1996) pentru care Camera are competenţă decizională. "Toate amendamentele care s-au referit la această lege, de exemplu declararea afacerilor cu statul, trebuie rediscutate de Cameră", susţine Nicolicea.

Păreri împărţite în UDMR şi în PNL

Planurile democrat-liberalilor sunt privite cu rezervă chiar de unii parlamentari din arcul guvernamental. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, autorul principalelor modificări votate de această Cameră, nu s-a ferit să califice gestul partenerilor de guvernare drept „o prostie".

„Dacă aveau probleme de natură procedurală trebuiau să le spună de la început. Legea trebuie să meargă la promulgare", a susţinut Frunda.
Liberalii au şi ei păreri împărţite.

"Este o încercare a şefului statului de a tergiversa promulgarea legii, este clar că Senatul este Cameră decizională şi voi vota împotriva rediscutării Legii ANI", afirmă Ludovic Orban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

În schimb, liderul grupului deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că ar putea susţine reexaminarea, dacă prin acest demers se aduc îmbunătăţiri. În schimb, social-democraţii sunt clar împotriva rediscutării subiectului.

Divergenţe în PDL

Dispute au apărut şi în interiorul PDL, eurodeputatul Monica Macovei acuzându-şi colegii că au trădat "cauza luptei anticorupţie" şi au votat mutilarea ANI cot la cot cu PSD şi PNL. Liderul senatorilor PDL, Traian Igaş, i-a replicat că a făcut o lege proastă pe vremea când era ministru al Justiţiei.

„Şi eu pot să spun că doamna Macovei a făcut o lege proastă, în condiţiile în care a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, dar asta nu ajută cu nimic", a declarat Igaş.

Noua Lege ANI a luat naştere după ce magistraţii constituţionali au invalidat mai multe articole ale vechiului act normativ. Decizia Curţii Constituţionale a făcut ca Legea ANI să revină în dezbaterea Parlamentului.

Nemulţumit de forma adoptată de Legislativ, preşedintele Traian Băsescu a retrimis-o spre analiză, solicitând înfiinţarea comisiilor de anchetă şi declararea afacerilor pe care demnitarii şi rudele lor le au cu statul. În cadrul procesului de reexaminare, Senatul a respins însă formarea acestora. Şeful statului poate returna legea Parlamentului o singură dată. 

"Este o  prostie. Legea ANI trebuie să meargă la preşedinte pentru promulgare."
Gyorgy Frunda
senator UDMR

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite