Inspecţia Muncii a identificat mai multe nereguli în spitale, inclusiv 14 persoane care munceau fără contracte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru spitale au fost sancţionate de inspectorii de muncă pentru primirea la muncă a 14 persoane care nu aveau contracte individuale, valoarea totală a amenzilor fiind de 30.000 de lei, informează, vineri, Inspecţia Muncii.

Inspecţia Muncii precizează că a desfăşurat “Campania naţională pentru combaterea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă la agenţii economici cu obiect de activitate - Activităţi de asistenţă spitalicească”.

”Accidentele de muncă nu sunt numai rezultatul hazardului, ci sunt provocate de cauze naturale şi previzibile.  Prin identificarea şi  eliminarea cauzelor accidentelor, acestea nu se vor întâmpla aşa uşor. Vom continua, în campaniile noastre de control, să informăm care sunt practicile corecte pentru evitarea riscurilor de accidentare, dar ne dorim mai multă responsabilitate şi din partea celor care îi instruiesc pe lucrători”, a declarat inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu.

În cadrul campaniei de control, inspectorii de muncă au verificat 511 angajatori pe linia relaţiilor de muncă şi au constatat 1.103 deficienţe şi au fost aplicate 1.112 măsuri.

„Au fost sancţionaţi patru angajatori pentru primirea la muncă fără a avea încheiate contracte individuale de muncă a 14 persoane. Valoarea totală a amenzilor a fost 85300 de lei, din care 30000 pentru muncă fără forme legale. A fost descoperit un singur angajator care a primit la muncă mai mult de 5 persoane fără încheierea contractelor individuale de muncă anterior începerii activităţii”, precizează IM.

Principalele încălcări ale prevederilor legislaţiei muncii în spitale au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă salariaţilor, nerespectarea prevederilor legale referitoare la obligativitatea prezentării unui certificat medical la angajarea în muncă, neîntocmirea regulamentului intern şi neaducerea la cunoştinţa salariaţilor a   prevederilor acestuia sau nerespectarea prevederilor legale privind obligaţia angajatorului de a întocmi programarea concediilor de odihnă pentru anul în curs.

Printre neregulile depistate se mai menţionează nerespectarea dispoziţiilor referitoare la înregistrarea şi transmiterea contractelor individuale de muncă în REGES sau ale celor referitoare la completarea corectă de către angajatori a datelor în REVISAL.

În ce priveşte respectarea securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii au efectuat 224 controale, fiind constatate 1.103 deficienţe şi s-au aplicat 1.004 sancţiuni contravenţionale, din care 985 avertismente şi 19 amenzi în valoare de 54.000 lei.

Sancţiunile au fost aplicate pentru neacordarea echipamentelor individuale de protecţie pentru toţi salariaţii, pentru evaluarea incompletă a riscurilor şi instrucţiunilor proprii de sănătate şi securitate în muncă, pentru blocarea căilor de acces, pentru nedotarea locurilor de muncă cu detectoare de incendii, curăţarea suprafeţelor, nesemnalizarea, neverificarea sistemelor exterioare de evacuare a deşeurilor, neorganizarea locului de muncă pe compartimente, sterilizare, revizuirea  tematicilor de instruire, dar şi pentru nemăsurarea nivelului de noxe, neasigurarea ventilaţiei corespunzătoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite