Hărţuirea stradală, tot mai gravă. Ce spune un artist din Capitală, martor la agresiuni asupra femeilor

Hărţuirea stradală, tot mai gravă. Ce spune un artist din Capitală, martor la agresiuni asupra femeilor

FOTO: facebook

Artistul Farid Fairuz, fost director al Centrului Naţional al Dansului, a postat pe Facebook cazurile de hărţuire la care a fost martor joi, într-o zi obişnuită prin oraş. Acesta spune că unii bărbaţi pe lângă care a trecut făceau remarci sexuale şi umilitoare unor femei necunoscute, în spaţiul public. Fairuz detaliază comportamentul hărţuitorilor, care încearcă să provoace umilinţă şi frică femeilor şi spune că martorii nu au intervenit.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cobor din 21 la Obor unde mă duc să-mi iau afine. El, cam la vreo 35, merge de-a lungul şirului de magazine aflate la parterul blocului, trece pe lângă o femeie de vârstă apropiată de care-şi lipeşte privirea şi-i aruncă un tradiţional “ce bună eşti”. Ea, nimic. Pare că nici n-aude. Îşi vede de treabă, cel mai probabil fiind în drum spre casă după job. El, plin de testosteron ca Guvernul de idei măreţe, se freacă niţel sub centură şi rânjeşte tare întorcându-se cu totul după ea: “făăă, urâta dracului, nici la cimitir nu te primeşte, pizdă ce eşti!”. Se depărtează apoi lent verificând mândru cu privirea-n mulţime dacă isprava i-a fost observată în vreun fel. Nimeni nu spune nimic”, este primul caz relatat de către Farid Fairuz. 
 
Acesta continuă cu un alt caz, ivit la scurt timp. „Ies din Obor şi-o iau calm prin faţa la Veranda Mall dând un ocol mai lung spre staţia de tramvai. E cald, atât de cald, încât regret că am decis să ies din casă, mai ales că deocamdată n-am voie să stau în astfel de temperaturi. Ajung la trecerea de pietoni dinspre şoseaua Colentina şi-o traversez aproape pas-la-pas cu doi bărbaţi spre 40. Spre capăt îi aud cum râd zgomotos şi, curios, întorc capul să văd ce e. N-apuc prea bine să pricep care e faza, şi îl aud pe unul dintre ei: ”pizdăăăă, ce faţă naşpa ai!”. Mă uit spre cine aruncă vorba şi la volanul unei Skoda care-aşteaptă calmă este o tânără în jur de 25”, mai scrie artistul. 
 
Fairuz spune că oamenii nu văd hărţuirea asupra femeilor ca fiind o problemă şi recomandă femeilor să aibă curaj şi să ceară respect. „Ridicaţi-vă vocile, ieşiţi în spaţiul public şi clamaţi-vă prezenţa, faceţi-vă dorinţele şi nevoile auzite şi nu mai aşteptaţi aprobare pentru nimic de la măria-sa-coiul-cel-drept! Da, fiţi isterice dacă trebuie, fiţi istorice pentru că este mare nevoie!” 
 
              
 
Cercetările realizate până la acest moment arată că hărţuirea în spaţiul public este un fenomen zilnic, care afecteaza preponderent fetele şi femeile, o formă de violenţă şi o problemă de sănătate publică. Din această cauză, ea este sancţionată prin lege, cu contravenţie între 3.000 şi 10.000 lei. Victimele hărţuirii şi martorii la cazuri de hărţuire în spaţiul public pot apela 112 sau orice secţie de poliţie pentru a reclama cazul de violenţă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările